1515
Innehåll från Göteborgs Hamn ABAnnons

Göteborgs hamn ska bli världens grönaste hamn

Som Skandinaviens enda hamn med direktanlöp för världens största oceangående fartyg har Göteborgs hamn goda förutsättningar att bli bäst i världen på klimatsmarta godstransporter. Något som allt fler konsumenter efterfrågar när köpbeslut tas. Foto: Göteborgs Hamn AB.
Som Skandinaviens enda hamn med direktanlöp för världens största oceangående fartyg har Göteborgs hamn goda förutsättningar att bli bäst i världen på klimatsmarta godstransporter. Något som allt fler konsumenter efterfrågar när köpbeslut tas. Foto: Göteborgs Hamn AB.

Idag efterfrågar konsumenter i allt högre grad hur varor är transporterade och vill ha ett så lågt klimatavtryck som möjligt. Som enda svenska hamn kan Göteborgs hamn ta emot fartyg direkt från Asien och från kaj in i Sverige finns det största linjeutbudet via järnväg. Det gör att gods till och från hela landet kan fraktas med minimalt koldioxidutsläpp.

– Vi ser en tydlig global trend i att man vill veta vilken klimatpåverkan en vara har och vi ser det som en stor konkurrensfördel att erbjuda en klimatsmart transport från fabrik till butik via Göteborgs hamn. För Sverige finns det goda förutsättningar till att bli bäst i världen på detta. Genom samverkan med näringsliv, akademi och politiker är ambitionen att få fart på klimatomställningen och visa på goda exempel hur man skapar maximal nytta i omställningen till att bli en grönare hamn, säger Malin Collin, vice VD och vice president Business Strategy, på Göteborgs Hamn AB.

Krafttag för grön transport

Som nav för den svenska godstrafiken ligger ett stort ansvar på Göteborgs hamn i att främja en grönare, konkurrenskraftigare transportsektor i Sverige. Målet är att till 2030 ha minskat koldioxidavtrycket med 70 procent i hamnen samt transporter till och från hamnen. För att förbereda för framtidens transportsektor, som möter både Sveriges och EU:s uppsatta klimatmål, ligger nu hamnens fokus på att främja klimatvänligare bränslen för hantering av gods på sjö, hamn och land.

Ladda med förnybar el direkt vid kajen

För Göteborgs hamn är det viktigt att skapa de bästa förutsättningar för alla som arbetar med import och export för att snabbt kunna ställa om till alternativa bränslen.

– Just nu jobbar vi intensivt med att ta fram lösningar för smidig elladdning av fordon och fartyg direkt vid terminal och kaj. Likaså är vi igång med arbetet att erbjuda smarta digitala lösningar för att optimera transport och godshanteringen, säger Malin Collin.

I nära tid kommer nu en palett av olika innovativa informationstjänster vara inom räckhåll. Exempel är digital spårning av gods med avläsningssensorer, lösningar som innebär en effektiviserad transportkedja genom alla led.

– Vårt mål är att skapa tillgång till alternativa bränslen för allt som är kopplat till hamnen och vi satsar på att bygga ut en infrastruktur som gör det lätt att välja klimatsmarta bränslealternativ. På sikt ser vi också att vi kan påverka transportindustrin att ställa om till att bli fossilfri genom att på olika sätt premiera de aktörer som besöker hamnen och hanterar gods med grön energi, säger Malin Collin.

Läs mer om hur Göteborgs hamn satsar på gröna godstransport genom att hålla din mobilkamera mot QR-koden här:

 

Mer från Göteborgs Hamn AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Göteborgs Hamn AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?