Det har tagit nästan ett år, men nu börjar Vinterviken åter blir ett grönområde med hjälp av bland annat tusentals växter och inte minst 15 000 kvadratmeter nytt gräs.
Stort behov av marksanering
Andreas Åkerling är affärsområdesansvarig för Miljökonstruktion på Fortum Recycling and Waste. Han berättar att de ser att behovet av marksanering och återställande hos både offentliga och privata verksamheter är fortsatt stort:
– Inte sällan behöver kommuner exploatera mark som ska bli nya stadsdelar och då handlar det ofta om gammal industrimark. Men även på den privata sidan har kemi-, skogs- och gruvindustrin stora behov att ta hand om restmaterial och restprodukter.
Även om Sverige tidigt började jobba med miljöfrågorna så var det först 1968 som vi fick en samlad miljölagstiftning. Det betyder att det finns många kraftigt förorenade områden som faller under det gemensammas ansvar att sanera. Vinterviken visade sig vara ett av de mer förorenade områdena i Stockholm, men behoven finns över hela Sverige.
Behövs specialiserade anläggningar
I Vinterviken handlar det om stora mängder som hanterats, 31 000 ton förorenade massor har grävts och muddrats upp för att sedan ersättas av motsvarande rena massor. För att hålla ned transporterna sorterades massorna på plats och det farliga avfallet togs till Fortums anläggning för avfallshantering i Kumla söder om Örebro, en av få anläggningar specialiserade på farligt avfall.
Först sanering sedan återställning
Själva saneringen av Vinterviken är klar och projektet befinner sig nu mitt i den tredje och sista fasen av uppdraget från Stockholms stad: att återställa området. Stockholms stad har ansvarat för att planera, rita och utforma hur området ska se ut, Fortum genomför sedan själva arbetet.
Att anlägga gräs och plantera blommor, träd och buskar är en av de mest omfattande arbetsuppgifterna i projektet och Andreas Åkerling berättar att en trädgårdsmästare anlitats för denna del. Intresset är också stort från allmänheten, många förbipasserande stannar till och tittar på arbetet och är glada för att Vinterviken öppnar igen.
– Det vi gör när vi sanerar ett område är att säkerställa att kommande generationer inte behöver ärva en miljöskuld. Det känns extra bra när det dessutom finns ett stort intresse och uppskattning för vad vi gör från allmänheten, avslutar Andreas Åkerling.