1515
Annons
Innehåll från ForestXAnnons

ForestX digitaliserar skogen för framtiden

Med innovation, partnerskap och moderna arbetssätt skapas smarta digitala lösningar som effektiviserar skogsindustrin. Grundarna till ForestX såg att det saknades ett bolag som är specialiserat på digitaliseringen av den viktiga basindustri som skogsindustrin är för Sverige.

Med visionen att skapa nästa generations IT-konsultbolag och produktbolag för digitalisering av skogen har ForestX redan idag en stadig organisk tillväxt. ForestX har tillgång till de främsta internationella IT-systemen för skogsindustrin och är till exempel den enda partnern i Norden för Trimble och Remsoft. 

– Vi är ett specialiserat digitaliseringsbolag för skog och IT. Idag har vi stora svenska skogsbolag som kunder och flera pågående projekt ute i Europa. Hos oss finns både jägmästare och skogsmästare anställda, som tillsammans med seniora IT-arkitekter förstår skogsindustrins specifika behov. Vi har en modern organisationsform som bygger på ett dynamiskt ekosystem där vi snabbt kan växa och ta in kompetens långsiktigt, säger Carl Barck, vd och grundare.

Digitaliseringsspecialister för skogsindustrin

Skogsindustrin är viktig för Sverige och de flesta andra branscherna skulle kunna outsourcas utomlands, men det kan inte skogsindustrin. Därför är det viktigt att industrin är effektiv och lönsam för bibehållen konkurrenskraft och hållbarhet och där har en specialiserad digitaliseringspartner en viktig roll. 

– Vi tror inte att skogsindustrin kommer att transformeras totalt så som andra branscher har gjort, som e-handeln exempelvis. Vissa moment kommer att fortsätta vara manuella men kan effektiviseras och där är vi en trovärdig aktör som jobbar med de främsta i branschen, säger Christer Lindqvist, marknadschef och grundare.

Modern småskalig skoglig drift ger storskaligt resultat 

Effektivisering och produktivitet är att utnyttja det man tar ut ur skogen på bästa sätt. Med en modern plattform som stödjer en effektivare hantering av resurserna och råvaran kan skogsindustrin förse marknaden med det material som efterfrågas på ett småskaligt arbetssätt med storskaligt resultat. 

– Blir man effektivare i det småskaliga, att tänka strategiskt kring hur och var man tar ut virket snarare än att avverka i stora block, så blir miljöpåverkan mindre. Genom att satsa på moderna stödsystem kan skogsindustrin verka småskaligt och samtidigt se ett resultat av ett storskaligt, hållbart och långsiktigt skogsbruk, berättar Carl Barck. 

Data ger smart beslutsstöd för skogsindustrin 

Utmaningen idag är att det finns för lite smartness kring vad skogsindustrins data kan användas till och bristen på kommunikation mellan system och aktörer skapar en bruten kedja. Det som behövs är data som genererar bättre beslutsstöd och en obruten kedja. De aktörer som har digital framgång vet att de behöver utnyttja AI och Machine Learning för att optimera och få fram bättre beslutsunderlag för människor. 

– Många bolag jobbar inom en del av värdekedjan och optimerar där de står. Det vi ser som vår möjlighet är att vi sträcker över hela kedjan och kan optimera över hela flödet som består av ekonomi, information, fysisk volym och miljöaspekter. Vi ser stora värden i att kunna knyta ihop det som bolagen själva idag inte riktigt klarar av, säger Christer Lindqvist.

ForestX driver innovativa AI-projekt med Sveaskog 

Om ForestX
ForestX grundades 2018.
40 medarbetare baserade i Göteborg, Stockholm, Falun och Pune i Indien.
ForestX digitaliserar skogsbranschen med hållbara lösningar genom utvalda system och specialistkunnande.
Arrangerar återkommande webbinarier kring AI och digitalisering.

forestx.se 

forestx.se/innovation

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ForestX och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?