1515
Annons
Innehåll från FordAnnons

Så kan ditt företag tjäna på att välja eldrivna transportbilar

Utvecklingen av eldrivna transportbilar har gått fort den senaste tiden. Och nu upptäcker allt fler företag fördelarna med att satsa på den nya tekniken.

– För många är det både lönsamt och hållbart att välja bort fossila transporter, säger Christian Lysholm, ansvarig för transportbilsverksamheten på Ford Sverige.

Läs mer om nya helt elektriska Ford E-Transit   

Intresset för eldrivna transportbilar är stort i Europa. Transportföretagen står inför ett enormt paradigmskifte från fossil- till eldrift. Stora logistikföretag, som franska Chronopost och brittiska Royal Mail, ändrar sina fordonsflottor genom att köpa in hundratals eldrivna transportbilar. Och i Skandinavien satsar många företag stort på eldrift och meddelar att närmare 30 procent av företagets fordonsflotta är elektrifierad.

– Elbilsutvecklingen går med en enorm hastighet, säger Christian Lysholm på Ford. 

– Det är ännu inte möjligt för alla att satsa på eldrivna transportbilar, men allt fler företag börjar förstå att det kan vara både hållbart och lönsamt att lämna den fossila transporten.

Christian Lysholm, ansvarig för transportbilsverksamheten på Ford Sverige.
Christian Lysholm, ansvarig för transportbilsverksamheten på Ford Sverige.

Många fördelar

Eldrivna transportbilar har många fördelar jämfört med fossildrivna.

Det blir inga lokala utsläpp, bullernivån är betydligt lägre, färre rörliga delar innebär lägre underhållskostnader och, inte minst, el är betydligt billigare än bensin och diesel.

Om vi till det lägger en miljöbonus på 70 000 kronor och minsta möjliga fordonsskatt, så börjar kalkylen se riktigt trevlig ut. 

– Eldrivna transportbilar passar såklart inte för alla kunders körmönster. Men om du som företag har möjlighet att planera körningarna och kan ladda på natten så behöver du inte vara orolig för räckvidd, säger Christian Lysholm. Och dessutom är det viktigt att vi driver på utvecklingen mot fossilfria transporter. Där vill vi påskynda processen.

Nio kombinationer

Ford lanserar nu en helt eldriven version av den klassiska Transiten — E-Transit. 

Modellen är en helelektrisk transportbil som kommer i 9 olika kombinationer, med två höjd- och tre längdversioner. Den elektriska drivlinan med ett 68 kilowattimmar stort batteri har designats för att möjliggöra samma lastutrymme som för de dieseldrivna versionerna av modellen, det betyder en lastkapacitet på upp till 15,1 kubikmeter. Maxlasten är upp till 1 472 kilo.

Dessutom går det att få Ford E-Transit med ett smart eluttag på hela 2,3kW/230V. ”Pro Power Onboard”  gör det möjligt att  använda handverktyg som en bordssåg eller en vinkelslip.

”Driver utvecklingen”

Men det är två saker som verkligen sticker ut med nya E-Transit: en räckvidd på upp till 402 kilometer vid stadskörning (enligt WLTP) och ett pris lanseringspris på 559 900 kronor exklusive moms.

– Vi måste gå mot en fossilfri transportsektor och nya E-Transit är vårt sätt att driva utvecklingen framåt, säger Christian Lysholm.

Så bra är nya eltransportbilen Ford E-Transit, läs mer här 

 

Mer från Ford

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ford och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?