1515
Innehåll från FondoAnnons

Ny fondplattform: “Vi ska begrava kickbacks för gott”

Kickbacks på fondmarknaden har länge orsakat en kraftigt minskad avkastning i svenskens långsiktiga fondsparande. De stora vinnarna är fondplattformarna – inte spararna. Men, nu är kartan på väg att ritas om. Möt Fondo, ett nytt techbolag som beskriver sig själva som bankutmanarnas utmanare. 

Bakom Fondo står de två vännerna Olof Cristoferson och Daniel Eneroth, båda med en lång bakgrund inom SEB Markets. Tillsammans vill de förnya en fondmarknad – som de själva beskriver som skev – där stora etablerade aktörer gör oskäligt höga vinster på kickbacks. Det vill säga den del av fondavgiften som går till fondplattformen som tredjepartsersättning. 

– Vi har antagit utmaningen att lösa ett problem som många inte ens vet existerar och som grundar sig i avsaknad av transparens. Fondsparare vet helt enkelt inte vad de betalar för, säger Daniel Eneroth.

Enkelt förklarat så leder kickbacks till att ditt fondsparande blir dyrare. Eftersom en kickback eller provision är inbakad i fondavgiften, som prissätts i procent, så växer din faktiska kostnad med att ditt sparkapital ökar i värde. 

– Detta är en form av ”ränta-på-ränta” som betyder att du får ut mindre den dagen du behöver dina sparpengar. Det finns två lika ofina sidor av detta mynt, säger Olof Cristoferson och tillägger: 

– Då en kickback betalas direkt från fondförmögenheten, så betyder det att kapital flödar ur fonderna för att betala en fondplattform. Pengar som istället skulle kunna sättas i arbete inom fonden och på så sätt bidra till avkastning för spararna. 

Fler än fondspararna som kommer i kläm

Daniel Eneroth berättar att det finns en tydlig informationsasymmetri som leder till intressekonflikter. Stora fondplattformar tjänar på att få har insyn i deras affärsmodeller: 

– Det är inte alltid man vinner på att personen som har behov av produkten kommer upp till samma kunskapsnivå som den som säljer produkten har. När plattformar som förmedlar fonder tar betalt från fondbolagen via kickbacks ökar risken att man väljer att se till den egna intjäningen i första hand och kundens behov i andra hand. 

– Dessutom är det fler än spararna som kommer i kläm. Vi ser också en utveckling där oberoende fondbolag riskerar att stå helt utan distribution när de större plattformarna väljer att i allt större utsträckning lyfta fram sina egna produkter på fondtorgen, tillägger Olof Cristoferson. 

En reaktion på för dyra fondavgifter 

Daniel och Olof teamade snabbt ihop sig med Jonas Hedlund (SEB Markets) och Linus Blomgren (Nordea, Nordnet) och det blev startskottet på Fondo. Ett techbolag som utvecklat en oberoende fondplattform för alla, där man kan hitta sina favoritfonder till inköpspris. 

– Fondo är en reaktion på dyra fondavgifter. För det är mångmiljardbelopp som de svenska spararna betalar varje år bara för möjligheten att handla med fonder. Ungefär hälften av fondavgiften är en kickback som går rakt ner i fickorna på dagens fondplattformar, säger Olof Cristoferson.

Innovation inom sparande-området 

Hos Fondo betalas istället hela kickbacken tillbaka till fondspararen. Modellen är värdeskapande ur två perspektiv.

– Det blir billigare för fondspararen men det blir också tydligare vad de egentligen betalar för. Vårt fundament är en teknisk plattform där intressekonflikter helt byggts bort, säger Daniel Eneroth och tillägger:  

– Det fina med att vi äger vår egen infrastruktur är att vi har möjlighet att dela med oss av vår plattform genom det vi valt att kalla för Open Savings. Andra innovativa bolag kan använda Fondos plattform för att förverkliga sina appar – på så vis kan vi erbjuda värdeskapande tilläggstjänster ovanpå vår app. 

Open Savings – nästa steg inom Open Banking

En oberoende fondplattform 

Enkelt uttryckt finns Fondo där för fondbolagen som en sann oberoende aktör, samtidigt som de agerar som fondbolagens brygga till konsumenterna. 

– Vi är övertygade om att framtiden handlar om att frikoppla två i grunden helt olika tjänster från varandra – fondförvaltning och fonddistribution. Som distributör säkerställer vi att fondspararna får det de behöver i form av både utbud och användarupplevelse, avslutar Olof Cristoferson. 

Om Fondo 

Fondo är ett nystartat techbolag med tillstånd från Finansinspektionen. De erbjuder en oberoende fondplattform där både fondsparare och innovativa bolag ges tillgång till ett brett utbud av fonder att spara i eller bygga tjänster på – helt utan kickbacks. 

Läs mer här! 

Mer från Fondo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?