1515
Annons
Innehåll från FondoAnnons

Fondutmanaren – så bygger vi en modern plattform för nästa generations sparare

Daniel Eneroth, medgrundare av Fondo.
Daniel Eneroth, medgrundare av Fondo.

Fondmarknaden i Sverige drivs av ett tydligt generationsskifte där gamla modeller med höga provisioner, inlåsningseffekter och stelbenta strukturer ifrågasätts. För att möta den nya generationens sparare har Fondo byggt en modern och oberoende plattform där provisioner betalas tillbaka till spararen, vilket i många fall resulterar i att fondavgiften halveras. 

–Vi ser en helt ny generation av fondsparare växa fram och de har helt andra krav än tidigare generationer. Millenials har till exempel ett annat förhållningssätt och syn på hur man vill bedriva sparande där pris och transparens är viktiga ledord. Den nya generationens sparare kommer heller inte acceptera den inlåsningseffekt som det ofta innebär att vara direktkund hos ett fondbolag. De vill kunna vara flexibla i sina val av sparprodukter, säger Daniel Eneroth som är medgrundare av Fondo.

Skalbar plattform med spararen i fokus

– Fondos plattform är byggd med infrastruktur och teknik från 2020-talet och utgår från spararens behov. Resultatet är en sparprodukt utan dyra mellanhänder, där provisioner eller så kallade ”kickbacks” återbetalas. Istället kommer Fondo tjäna pengar på tilläggstjänster som spararen själv kan välja. Dessa tjänster kommer lanseras under nästa år, förklarar Daniel Eneroth.

Förutom att Fondo återbetalar alla provisioner till sina kunder erbjuds så kallade boostade fonder, vilka har en prissättning som redan i utgångsläget är billigare då de helt enkelt inte betalar ut kickbacks.

– De boostade fonderna har en fördel i det att pengar som annars tas ut ur fonden för att gå till kickbacks stannar kvar i sparandet och genererar avkastning till spararen. Vi ser ett stort intresse för denna typ av fonder från spararnas sida och därför triggas också fler fondbolag att erbjuda den typen av produkt. Det blir en positiv spiral, förklarar Daniel Eneroth.

En fondplattform för framtiden

Fondos plattform har rönt stort intresse från såväl sparare som fondbolag sedan lanseringen i våras. Daniel Eneroth ser framför sig en fortsatt stark tillväxt i takt med att de traditionella distributörerna snedvrider konkurrensen och försöker ta en större del av fondbolagens intjäning genom att starta egen fondverksamhet.

– Vår plattform ligger helt rätt i tiden och värnar om såväl spararnas som fondbolagens intressen. Som oberoende aktör kommer vi alltid kunna erbjuda en mer attraktiv prisbild för spararen, samtidigt som vi upprätthåller en miljö där fondbolagen kan konkurrera på rättvisa villkor. 

– Vi representerar framtidens fondsparande och kommer fortsätta utmana den traditionella affären för distribution av finansiella produkter. Den har alltför länge optimerats på att tjäna pengar på de oberoende fondbolagens och framför allt spararnas bekostnad”, avslutar Daniel Eneroth.

Om Fondo:
Fondo är en oberoende fondplattform som erbjuder provisionsfritt spararande i ett stort utbud av fonder. Fondo tar ingen plattformsavgift utan tar istället betalt för tilläggstjänster som kunden själv kan välja utifrån sina behov. Fondo står under Finansinspektionens tillsyn.

Läs mer om Fondo och ladda ned appen här! 

 

Mer från Fondo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?