Innehåll från FolkspelAnnons

Förre justitieministern: ”Ett barns idrottande får aldrig bli en klassfråga”

Den före detta justitieministern och advokaten Thomas Bodström har ett viktigt budskap i dessa svåra tider.

– Ni som har möjlighet att stötta och hjälpa föreningslivet, gör det! Nu är det viktigare än kanske någonsin tidigare.

Läs mer om Folkspel här. 

Thomas Bodström har varit justitieminister och är idag mest känd som advokat. Men han har också spelat allsvensk fotboll för AIK och varit mångårig ordförande för en av Sveriges största fotbollsföreningar, Boo FF. Han har utöver det fyra barn som alla har idrottat på olika nivåer, så han vet hur det är att vara en skjutsande, stöttande förälder.

– I Boo, som faktiskt är en av Sveriges största föreningar, hade vi i stort sett aldrig något som helst problem med de ideella tränarna eller med barnen. Däremot med en del föräldrar, säger han när han minns tillbaka. 

Nu under Corona-tiderna är hela samhället satt lite ur spel. Inte minst föreningslivet, även om många barn och ungdomar åtminstone får fortsätta att träna.

– I Sverige har alla barn rätt till skola och sjukvård vilket i sig är helt fantastiskt. Men att inte alla har samma rätt till en meningsfull fritid som bygger på deras egna drömmar är något vi sällan diskuterar, trots att vi vet att det kan vara avgörande för ett barns utveckling. Där spelar föreningslivet en väldigt viktig roll, säger Thomas Bodström, och fortsätter:

– Ett barns idrottande får aldrig bli en klassfråga. Det viktigaste är att kommunerna, idrottsklubbarna och föräldrarna arbetar tillsammans och strävar efter att låta alla få vara med. I slutändan är det folkhälsa vi pratar om och hur man helt enkelt genom fysisk aktivitet får en bättre livskvalitet. Det gäller såklart även när man blir vuxen och äldre. 

Just nu är det lite si och så med både fysiska aktiviteten och livskvaliteten, även för Thomas Bodström.

– Ja, det är inte klokt. Jag brukar spela morgonhockey och innebandy och fotboll – men nu under pandemin är allting inställt. Men vi lever i ett fantastiskt land med tusentals av cykel-, gång- och löpvägar. Det är bara att ge sig ut – även om det kanske inte är lika kul som att träffa sina kompisar och spela innebandy ihop. Men det är viktigt att hålla igång och sätta kroppen i rörelse, även under sådana här lite mer deppiga tider. 

Bodström drar gärna en parallell till ett klassiskt talesätt.

– Om tre svenskar hamnar på en öde ö så har de inom tjugo minuter bildat en förening … Det säger något om hur vi svenskar är och tänker. Vi ska vara rädda om vår fina tradition med ideella föreningar och frivilligt engagemang från människor. Något mer typiskt svenskt finns nog inte. 

* Vad betyder alla ideella eldsjälar för föreningslivet och Sverige?

– Det är nästan ogreppbart. Ta Boo FF, som jag var ordförande i, som exempel. Vi hade cirka 500 tränare. Med två-tre träningar och en match per vecka blev det åtminstone tio timmar i veckan som varje ledare lade ner. Det motsvarar mer än 100 heltidsanställningar, och nu pratar vi bara om en enda förening. Och vad fick de för det? En träningsoverall. Utan alla eldsjälar och ideella ledare skulle vi inte ha det fantastiska föreningsliv som vi har idag – och vi skulle heller inte få fram världsstjärnor i var och varannan idrott. 

Läs mer om Folkspel här. 

FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 232 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. 

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.

 

Mer från Folkspel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folkspel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?