Innehåll från FolkspelAnnons

Emil Jönsson-Haag: ”Folkspel måste vara sämst i världen – de ger bort hela sitt överskott”

Golfstjärnan Helen Alfredsson och förre skidåkaren Emil Jönsson-Haag är två av Folkspels ambassadörer.
Golfstjärnan Helen Alfredsson och förre skidåkaren Emil Jönsson-Haag är två av Folkspels ambassadörer.

Den ena tycker att Folkspel är ”världens sämsta spelbolag”. Den andra tycker att vi svenskar är för mjäkiga och måste ställa mycket högre krav på politikerna.

Möt förre skidåkaren Emil Jönsson-Haag och golfstjärnan Helen Alfredsson – två av ideella Folkspels ambassadörer.

Kolla på föreningsresan här. 

Det gnistrar i Emil Jönsson-Haags ögon när han säger:

– Folkspel måste vara världens sämsta spelbolag. Jag menar, de ger ju bort hela sitt överskott. 

Uttalandet är såklart lite menat på skämt. 

– 232 miljoner kronor, direkt till föreningslivet, det senaste året! Det är riktigt mycket pengar och det är pengar som verkligen behövs, säger han, och fortsätter: 

– Det viktigaste av allt här i livet är att må bra. Att få röra sig, att få tillhöra något, att få möjlighet att glädjas med andra i sin lokala idrottsförening. Det är grunden till allt. Jag och min fru Anna brinner för att vara med och ge barn och ungdomar den möjligheten. Vi vet ju själva vad idrotten och föreningslivet har gjort för oss. 

För makarna Jönsson-Haag är det inte självklart att samarbeta med ett spelbolag. Men Folkspel är ett undantag i deras värld.

– Folkspel är ju ett ideellt spelbolag där allt överskott går till föreningar som behöver stöd och support – och inte till aktieägare, staten eller utländska intressen. Därför passar det oss och vår filosofi väldigt bra, säger Emil, som tillsammans med Anna har gjort en resa på åtta filmer om förenings-Sverige i Folkspels regi och som går att se på folkspel.se

– Det gav oss ännu mer insikt om att föreningslivet är så mycket mer än bara idrott, det är större än så. Alla dessa som finns där, som skjutsar, säljer lotter, som ser till att många får uppleva så mycket lycka i livet.

Helen Alfredsson är en av Sveriges bästa golfspelare genom tiderna med bland annat en majortitel på meritlistan. Hon är också ambassadör för Folkspel och hittar massor av goda skäl till varför.

– Idrotten är och ska för alltid vara ett ställe för alla. Den förenar. Man lär sig disciplin och det finns en fantastisk fostran i föreningslivet. Jag har ju bott många år i USA och där sa en gång en sheriff till mig att det finns inget bättre sätt att hålla ungdomar borta från dåligheter än idrotten. Det är samma sak världen över, även om de inte har vårt fantastiska föreningsliv där, säger hon, och fortsätter:

– Förutom det så har vi hälsoaspekten. Alltfler blir överviktiga, alltfler får diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Därför är rörelse så oerhört viktigt. Rörelse och fysisk träning är den billigaste medicinen och den sparar in massa pengar i andra änden. Men jag börjar bli lite less på politikerna som jag tycker retorikar sönder sig själva. Det är mycket snack – men för lite verkstad – och då brinner det till i min hjärna. Detta är så viktigt.

* Hur menar du då?

– För det första tycker jag att man ska ha en renodlad idrottsminister som själv kommer från föreningslivet och som förstår hur det fungerar. Men förutom det så satsas det alldeles för lite på föreningslivet och på att få barn och ungdomar i rörelse och aktivitet. Tack och lov finns det andra som är med och bidrar, inte minst Folkspel då med 232 miljoner kronor det senaste året. Det är en fantastisk siffra – men jag skulle vilja att ännu fler kunde göra samma sak. Att fler kunde ge allt eller i alla fall mer.

Kolla på föreningsresan här. 

FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 232 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. 

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.

 

Mer från Folkspel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folkspel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?