Annons
Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

Så påverkar krisen bostadsmarknaden

Coronakrisen har drabbat många branscher hårt. Men än så länge ser bostadsmarknaden ut att vara relativt stabil.

 

– Vi tror att det kommer ske en viss prisjustering nedåt under våren, säger Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån.

Läs mer om hur markanden ser just nu

Fram till den 20 mars var det högtryck på den svenska bostadsmarknaden. Det var ett första kvartal präglat av hög efterfrågan och stigande prisnivåer. Och trots att krisen rullat in har marknaden inte tvärbromsat.

Johan Engström märker av en oro på marknaden men även en fortsatt vilja att göra affärer.

– Med rätta ser vi mer eftertänksamhet i dag hos både köpare och säljare. Men det görs affärer – bara något färre än tidigare, och vi tror att utbudet kommer sjunka framöver. Hittills ligger prisnivåerna ganska stadigt, men vi tror att det kommer ske en viss prisjustering nedåt under våren.

Exklusiva och virtuella visningar

Att ha öppna visningar med många spekulanter går inte längre i dessa tider. Rent praktiskt har bostadsvisningarna därmed fått genomföras på nya sätt – vilket har sina positiva effekter, menar Johan Engström.

– För att minimera smittorisken har vi nu bara tidsbokade visningar. Många tycker att det är skönt att få se objektet på egen hand i lugn och ro. Dessutom kompletterar vi med fler digitala visningar, vilket är uppskattat och sparar en hel del tid.

Köpare kan hitta dolda guldkorn

Så hur ska den som letar ny bostad tänka i den rådande situationen? Johan Engström menar att det kan finnas goda möjligheter om man bara skrapar lite på ytan.

– Många säljare avvaktar lite just nu, och alla objekt finns inte ute på nätet. Om du vet exakt vad du vill ha och var du vill bo, bör du ta kontakt med en mäklare som verkligen kan det området. Genom att hålla nära kontakt med mäklaren kan det dyka upp intressanta objekt utanför de vanliga kanalerna. Har du stabil ekonomi kan det vara en bra tid för köp.

Säljare kan förbereda sig

För säljaren är det extra viktigt att skapa sig kunskap kring de rådande marknadsförutsättningarna, menar Johan Engström. Men även om man väljer att avvakta med en försäljning finns det sätt att hålla processen levande under tiden. Fastighetsbyråns tjänst ”på gång” hjälper den som inte vågar gå hela vägen redan i dag.

– ”På gång” är en väldigt uppskattad tjänst även i normalt marknadsläge. Det innebär att du kan fota bostaden och göra iordning allting som inför en försäljning. Därefter kan vi hitta matchningar utan att lägga ut den öppet på nätet. Sen väljer du själv när det är dags att gå vidare.

Förbered nu – sälj när det passar dig. Läs mer om smarta tjänsten 

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?