Annons
Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

Högtryck för bostäder under sommaren

Den svenska bostadsmarknaden har haft en oväntat stark sommar, med prisökningar och hög aktivitet. 

 

– Vi ser fortsatt ett stort förtroende för den egna privatekonomin. Nu blir utmaningen att hjälpa de yngre att ta sig in på marknaden, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån. 

Funderar du på att sälja din bostad? Här hittar du allt du behöver.

Likt de flesta branscher trodde många aktörer inom bostäder och fastigheter att proppen skulle gå ur när pandemin rullade in över landet i mars och april. Men efter viss osäkerhet och avvaktan har situationen på kort tid stabiliserats. Det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik över juli månad. 

Deras rapport slår fast att bostadsmarknaden upplevt en mycket hög aktivitet under sommaren. I juli såldes exempelvis 27 procent fler bostadsrätter än under samma månad 2019. Försäljningen av fritidshus ökade med 17 procent jämfört med fjolåret. 

– Hade utbudet på fritidshus varit större hade vi nog sett en ännu större ökning, tror Johan Engström. 

Han är nöjd med den stabila marknadsutvecklingen men medger att den snabba återhämtningen var en smula förvånande. 

– Tidigare under våren trodde jag nog att vi skulle ha ännu mer avvaktande kunder. Men uppenbarligen finns det fortsatt förtroende för den egna privatekonomin. Dessutom har vi ett lågt ränteläge vilket förstås påverkar positivt. Det är glädjande att se att marknaden fungerat så pass väl även under krisen. 

Stabil men lugn höst väntas

Den höga aktiviteten under sommaren kan ha flera förklaringar. Med reseförbud har många ofrånkomligen haft tid och möjlighet att verkligen se över sin boendesituation och göra slag i de funderingar de haft kring att flytta. 

Johan Engström tror att vi kan vänta en stabil men lugnare höstsäsong på den svenska bostadsmarknaden. 

– Normalt är det tvärtom, att en avvaktande sommar innebär en förberedelse för mycket höstaktivitet. Men jag tror att vi kommer få några relativt lugna månader nu framöver. Det återstår förstås att se hur corona påverkar ekonomin i det långa loppet, ifall det till exempel blir fler permitteringar som övergår i arbetslöshet och konkurser. Då är det extra viktigt att räntan hålls nere. 

Men många har det redan tufft ekonomiskt. Johan Engström ser framförallt ett stort behov av att se över hur man kan hjälpa den yngre generationen in på bostadsmarknaden. 

– Vi har länge pratat om de ungas utmaningar när det gäller den första bostaden. Nu måste vi verkligen fundera på hur man kan utforma politiken för att hjälpa den här gruppen. Dagens unga har nästan inga tillgångar, samtidigt som de drabbas av arbetslöshet och tuffare regler för kontantinsats och amorteringskrav. Att komma in på bostadsmarknaden är tuffare än någonsin i dag. Då måste vi våga tänka annorlunda för att kunna erbjuda nya vägar in. 

Guide för dig som ska köpa bostad. 

 

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?