Annons
Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

Framtidstro för nyproduktion

Marknaden för nyproducerade bostäder upplever en god balans mellan tillgång och efterfrågan, enligt den senaste Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån. Att nyproducerat efterfrågas visar på en fortsatt stor framtidstro. 

Hitta nyproduktionsprojekt i hela landet här.   

Trots krisens framfart har det varit hög aktivitet på den svenska bostadsmarknaden. Enligt Fastighetsbyråns senaste undersökning Mäklarpanelen förutspår en majoritet av de tillfrågade mäklarna ökade priser på både villor och bostadsrätter framöver. 

Ökat intresse för nyproduktion 

Efter ett år fyllt av osäkerhet visar augustisiffrorna att säljaren faktiskt stärker sin position i alla svenska regioner för befintliga bostäder. Även när det gäller nyproduktion har marknaden gått från köparnas övertag till att nu närma sig balans.

Henrik Lenander är affärsområdesansvarig för nyproduktion på Fastighetsbyrån. 

– Vi har sett ett väldigt stort utbud de senaste åren, vilket har dämpats något i storstäderna. Många mäklare upplever nu en hög efterfrågan på nyproducerade bostäder från sina kunder. Eftersom dessa projekt ofta ligger ett par år framåt i tiden, indikerar det en fortsatt god framtidstro. 

Unga par vill ha nytt – och grönt

Bland intressenterna för nyproducerade bostäder återfinns framförallt unga par, barnfamiljer med små barn – eller äldre par med utflugna barn. Henrik Lenander ser en positiv utveckling i flera av landets mellanstora städer – som Karlstad, Jönköping och Helsingborg – där nybyggda områden ofta blir citynära, med god tillgång till skolor, kommunikationer och handel. 

– Läget är det absolut viktigaste när våra kunder väljer nyproducerat. Men det finns förstås också fördelar i att moderna bostäder är väldigt yteffektiva, energisnåla och bekväma. Under 2020 har vi spenderat mer tid i hemmet än någonsin. Många ställer därför extra höga krav på utrymme, extra arbetsrum och en smart planlösning.

Han tillägger samtidigt att det finns en parameter som trumfar mycket annat när köparen ska bestämma sig. 

– Nästan alla vill i dag ha terrasser eller rejäla balkonger, liksom grönytor och trädgårdsmöjligheter. Det är väldigt tydligt att vi vill ha möjligheten att spendera tid utomhus genom utrymmen som tillhör bostaden. 

Genom att visa intresse tidigt kan man hitta sin framtida bostad i något av de spännande projekt som är under utveckling. Henrik Lenander poängterar att experterna finns där ute.  

– Prata med din lokala mäklare. De har ofta bra koll på marknaden i området och kan ge goda råd kring vad som är på gång framöver.

Köpa nyproduktion? Här får du hjälp på vägen.  

 

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?