Annons
Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

Expertens 5 tips inför bostadsförsäljningen: "Missa inte detaljerna som skapar känsla"

Att göra sin bostad redo för försäljning handlar om att ta hänsyn till psykologi som ofta går bortom det rationella.

– Det viktiga är att skapa harmoni och balans. Mycket finns att vinna på att se över detaljerna, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån Södermalm.

När ska man styla sin bostad och hur mycket lönar det sig? 

Att köpa ny bostad består i grunden ofta av rationella avvägningar mellan pendlingsavstånd, räntekostnader, renoveringsbehov, närliggande skolor och marknadsläge.

Men när vi väl står där på visning är det betydligt mer emotionella variabler som spelar in. Är lägenheten hemtrevlig? Kan vi se oss här i framtiden? Pia-Lotta Svensson har länge intresserat sig för de små detaljerna som skapar rätt känsla i ett hem. Här ger hon fem tips på hur du kan tänka inför en försäljning.

1. Se över byggdetaljerna

Inredning tar dig inte hela vägen till balans, menar Pia-Lotta. Desto viktigare är att ta hänsyn till de andra delarna av bostadens själ.

– Jag tycker det är betydligt mer spännande att se hur allt hänger ihop, med takrosetter, lysknappar, dörrar, lister, fönster och golv. Rätt använt skapar dessa detaljer balans och harmoni utan att man tänker på det.

2. Jobba med byggåret

Att prångla in takrosetter från sekelskiftet i en funkislägenhet med låg takhöjd blir sannolikt bara märkligt. Pia-Lottas budskap är tydligt: jobba med byggåret, inte emot det.

– Det finns faktiskt charm och tanke i alla byggepoker. Ett 20-talsbadrum kanske inte behöver tryckas in i en 90-talslägenhet. Se istället vilka element som kan passa utifrån den stil som redan finns.

3. Att städa räcker långt

Många stressar upp sig i tron att en försäljningsprocess föranleder en rejäl makeover av bostaden innan spekulanter kan släppas in. Men det behöver inte vara så avancerat.

– Jag tycker ofta att man kommer långt bara genom en rejäl städning. Sen kan du förstås se över ifall det finns saker som skapar obalans – en trasig dörr eller liknande. Men ett nymålat rum kan tvärtom skapa obalans mot resten av bostaden. Om du vill måla en list får du måla alla lister.

4. Undvik de stora investeringarna

Att genomföra stora köks- eller badrumsinvesteringar inför en försäljning är att ta en stor risk. Är det säkert att värdet kommer att höjas med motsvarande belopp? Hur vet du att den nya ägaren inte river ut allt igen?

– Återigen handlar det om balans, poängterar Pia-Lotta. Gå istället noga igenom och se om det finns möjlighet att byta köksknoppar, kanske någon skåplucka, toalettsits och liknande. Köpare är inte alltid så rationella som de tror, och ifall du inte ens bemödat dig om att fixa en trasig toalett – vilka andra brister finns det då?

5. Behåll en ombonad känsla

Ofta får vi tipset att avlägsna så mycket som möjligt från bostaden inför fotografering och visning. Men att skala bort varenda millimeter av liv och personlighet är inte nödvändigtvis den rätta vägen.

– Det får inte bli för opersonligt. Satsa istället på en hemtrevlig känsla, och se till att det finns en röd tråd genom bostaden. Som köpare vill man också se att det finns plats för matgrupp, soffa, tavlor, mattor, läshörna och så vidare. Ta fram mobilen och se vad som får plats i bilden. Stora ytor riskerar bara att ge en kal känsla.

Bostadsmarknaden under coronakrisen – så är läget just nu 

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?