Annons
Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

Därför flyttar fler svenskar till Portugal

Sympatiska staden Tavira är en av många anledningar att allt fler svenskar bosätter sig längs portugisiska Algarvekusten.
Sympatiska staden Tavira är en av många anledningar att allt fler svenskar bosätter sig längs portugisiska Algarvekusten.

Portugal och huvudstaden Lissabon lockar allt fler. Bostadspriserna i Lissabon steg med 25 procent under förra året, visar en ny statlig, portugisisk rapport.
— Som bostadsköpare är det bättre att köpa på en marknad där priserna går upp än där de går ner, säger Björn Jacobsen, mäklare vid Fastighetsbyrån Utlands Lissabon-kontor.

Livets goda i Portugal

Portugal och inte minst Lissabon har seglat upp som en viktig weekend-destination och stor semesterfavorit på senare tid. Många har fallit för den personliga charmen och vilda naturen längs Atlanten i detta ett av Västeuropas mest prisvärda länder. Ett tydligt tecken på det är att bostadspriserna nu också skjuter i höjden, framför allt i och kring huvudstaden och längs Algarvekusten.

Enligt en färsk rapport från statliga Instituto Nacional de Estatistica i Portugal är prisökningen som störst i just Lissabon med omnejd, där de steg med 24,3 procent under 2018, medan landet som helhet gick upp med 7,9 procent. Tittar man på priser per kvadratmeter tar Lissabon och Cascais täten, men andra kustnära orter som Lagos, Albufeira och Tavira hamnar också högt över riksgenomsnittet.

– Ökningen beror på en hög internationell efterfrågan i kombination med en förbättrad ekonomi i Portugal. Det började ta fart 2015, efter att ha legat stilla länge, och därefter har vi haft en stabil prisökning fram till i dag. Och som bostadsköpare är det ju bättre att köpa på en marknad där priserna går upp än där de går ner, säger Björn Jacobsen.

 Fördelaktigt för svenskar
Själv boende i Cascais och stationerad med kontoret i Lissabon, menar han att internationella investerare fortfarande anser den portugisiska huvudstaden billig i jämförelse med andra storstäder.

– Skattemässigt är det ju också väldigt fördelaktigt för oss svenskar att köpa bostad i Portugal. Efterfrågan att etablera sig härnere ökar hela tiden, säger han.

Förutom rent ekonomiska anledningar ser han mer mjuka värden som skäl till det uppblossade intresset.

– Många som har flyttat ner har blivit goda ambassadörer för Portugal. De pratar väldigt gott om landet, ofta i termer som ”Spanien fast ännu bättre”. Det är en väldigt low key-stämning här. Sympatiskt lågmält och med människor som har lite av samma sociala koder som svenskar.

 Svenska familjer flyttar hit
Människorna och miljöerna var största anledningarna till att Björn Jacobsen själv valde att etablera sig och familjen i Portugal för snart fem år sedan.

 – Vi kom hit lite före boomen och flyttade till Cascais utanför Lissabon. Här finns till och med en svensk grundskola. För det är ju inte bara ålderspensionärer som väljer Portugal, utan även många i 40-årsåldern med barn som söker en förändring i livsstilen och har möjlighet att jobba rörligt. Jag skulle nog säga att närmare 90 procent av vi svenskar väljer att bosätta sig längs stränderna i Cascais och Estoril. Söker man sedan storstadspulsen ligger den inte långt härifrån, säger Björn Jacobsen.

 Nyfiken på att bo i Portugal? Så funkar det

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?