Annons
Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

Bostadsköpare kan göra goda affärer i coronatider

Fastighetsbyråns undersökning Mäklarpanelen framgår att köparna just nu gynnas något av coronapandemins inbromsningseffekt.

– Har du en trygg jobbsituation och viss ekonomisk buffert kan det vara ett utmärkt tillfälle att slå till nu, säger Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma.

Ta del av hela Mäklarpanelen

I Mäklarpanelen frågar Fastighetsbyrån med jämna mellanrum sina mäklare hur de ser på bostadsmarknaden för köpare och säljare. Resultaten sammanfattas i en genomsnittlig siffra mellan 0 (mest gynnsam situation för köpare) och 10 (säljare). Vid stor efterfrågan kryper siffran uppåt, medan den blir lägre i tider av oro.

När enkätsvaren från 445 mäklare sammanställts kan man konstatera en viss avmattning på marknaden. Efter ett högt tryck i januari, då efterfrågan var hög och siffran låg på 5,59, är det nu mer av köparnas marknad – 4,25 är genomsnittet på riksnivå för april 2020. Efterfrågan har sjunkit.  

Samtidigt är situationen inte extrem på något sätt – vid årsskiftet 2018/2019 var siffran ännu lägre.

– Vi är nu tillbaka på en nivå som vi hade i början av förra året, vilket under omständigheterna kanske inte är lika dramatiskt som många förväntat sig, säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström.

Möjligheter i Stockholm

Framförallt menar många av de tillfrågade mäklarna att efterfrågan på mindre bostadsrätter i storstadsområdena har påverkats mest av coronapandemin. Efterfrågan på villor och radhus har däremot inte påverkats nämnvärt ännu enligt mäklarnas bedömning.

Pär Gunnarsson är mäklare på Fastighetsbyrån i Bromma och säljer i princip uteslutande villor och radhus. Han ser en viss avvaktan på sin marknad, men uttrycker samtidigt viss förvåning över hur väl marknaden fortfarande fungerar.

– Det sker fortfarande många affärer, så det handlar mer om vilken prisnivå man landar på. Jag tycker inte det är så enkelt som att säga att det är köparens marknad, för köparen ska i regel också sälja en bostad samtidigt.

Samtidigt medger han att det finns möjligheter till goda affärer för den som vågar.

– Historiskt sett är det i kristider man kan göra bra klipp. Har du en trygg jobbsituation och viss ekonomisk buffert kan det vara ett utmärkt tillfälle att slå till nu, säger Pär Gunnarsson.

3 tips till bostadsköpare

På frågan om det finns några särskilda tips för den som letar ny bostad i dag, menar Pär Gunnarsson att de generella rekommendationerna står sig ganska väl även i kristider. Möjligen förespråkar han något mer försiktighet.

– För det första vill jag säga att du bör ha marginal i kalkylen. Det är trots allt en osäker tid. Redan när du kontaktar mäklaren är det bra om det finns en tät dialog med banken för att undvika överraskningar. Ha också lite is i magen när det gäller stora renoveringar och investeringar. De kan vänta.

Det sista tipset är enligt Pär Gunnarsson att läsa på och lära sig mer om den lokala marknaden.

– Köpprocessen blir både bättre och roligare om du har lite kunskap kring området, med olika hustyper, byggår, renoveringsbehov och prisnivåer. En påläst köpare kan göra betydligt bättre affärer. Men tänk på att det du köper är en bostad, inte bara ett investeringsobjekt.

Mer om hur Coronakrisen påverkar bostadsmarknaden

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?