Just nu råder ett osäkert omvärldsläge som människor på individnivå har svårt att påverka. Att känna oro för sådana situationer är helt normalt och något vi alla måste lära oss att leva med, menar Fredrik Bengtsson, psykolog på försäkringsbolaget Euro Accident.
– Det finns rationell och irrationell oro. Den rationella oron har människan inte kontroll över, som händelser i vår omvärld. Irrationell oro är däremot inte befogad och går att påverka. Vi kommer sannolikt leva i osäkra tider under ganska lång tid framöver. Men det i sig är inte något problem när det gäller vår psykiska hälsa – om vi bara lär oss acceptera att vi inte kan ha kontroll och istället hittar lugnet i oss själva, säger han.
Krishanteringsplan
Många organisationer har idag planer för olika typer av kriser. Det kan exempelvis handla om beredskap för cyberattacker, elavbrott eller evakuering.
–Att kommunicera detta till medarbetarna kan vara ett bra sätt att skapa en tryggare arbetsplats, säger Fredrik.
Öva upp resiliensen
Men går det att övervinna den oro som man inte har kontroll över? Fredrik menar att det handlar om att öva upp sin förmåga att klara av förändringar och få lättare till återhämtning. Begreppet resiliens innebär både motståndskraft och anpassningsförmåga.
– Precis som vi utvecklar våra muskler genom träning, utvecklar vi resiliens genom att utsättas för situationer där vi utvecklar förmågan att acceptera det vi inte kan påverka. Med rätt inställning kan kris leda till utveckling, säger han och fortsätter:
– När vi lär oss att acceptera osäkerhet och släpper strävan efter kontroll blir vi lugnare, vilket leder till bättre sömn. Det i sin tur ger bättre återhämtning och energi som vi behöver för att orka med dessa utmanande tider.
Sjukförsäkring kan skapa trygghet
Att orostankarna följer med under arbetsdagen är inte ovanligt. Men det går att finna tröst och stöd på arbetsplatsen, menar han.
– På jobbet kan människor finna likasinnade och samtala om det jobbiga. Eller göra tvärtom: inte prata alls om oroligheter utan samtala om annat som håller de jobbiga tankarna borta, säger han.
Som ett extra skyddsnät för både arbetsgivare och medarbetare kan en försäkring göra skillnad. Fördelarna är flera, menar Fredrik Bengtsson och nämner det samtalsstöd och den ekonomiska trygghet som finns vid eventuell sjukskrivning.
– Via Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk kan medarbetarna få hjälp och verktyg att hantera sin oro och ångest. På så sätt tränar de upp sin resiliens och blir bättre på att hantera svåra situationer och förändringar. Det är onödigt att låta det gå så långt som till en sjukskrivning när det är möjligt att fånga upp signaler i ett tidigt skede och arbeta proaktivt. På så sätt skapar vi Hållbara medarbetare – som mår bra både på arbetsplatsen och hemma, avslutar Fredrik.
7 tips Träna upp resiliensen
1. Acceptera det du inte kan förändra
2. Håll dig informerad om omvärlden från relevanta och begränsade källor
3. Meditera. Träna på närvaro genom andning och reflektion
4. Umgås med dem som får dig att må bra
5. Sov tillräckligt
6. Avsätt 20–30 minuter och skriv ner din oro
7. Behåll dina rutiner - mat sömn, arbete
Läs mer om Euro Accidents stöd genom försäkringen
Läs mer om hur du kan hantera din oro här