1515
Annons
Innehåll från Eskilstuna Energi och Miljö ABAnnons

ReTuna - en superstjärna inom återbruk

”För oss som bor i Eskilstuna är det inga konstigheter. Vi skapar nytt och sätter vår stad på kartan. I Eskilstuna byggdes Sveriges första lokomotiv på 1800-talet, här fostrades Sveriges största rockband Kent och så har vi skapat ReTuna – världens första återbruksgalleria”, säger Sofia Bystedt, centrumledare för gallerian.
”För oss som bor i Eskilstuna är det inga konstigheter. Vi skapar nytt och sätter vår stad på kartan. I Eskilstuna byggdes Sveriges första lokomotiv på 1800-talet, här fostrades Sveriges största rockband Kent och så har vi skapat ReTuna – världens första återbruksgalleria”, säger Sofia Bystedt, centrumledare för gallerian.

Slit och släng är ett passerat kapitel. Nu vet vi bättre – våra prylar måste få längre liv. Att bygga en återbruksgalleria intill återvinningscentralen, så att Eskilstunaborna enkelt kan lämna grejer de inte längre vill ha till återbruk, är en smart insats för ett mer hållbart samhälle. Trots det är ReTuna Återbruksgalleria fortfarande världsunik.

Sedan invigningen i augusti 2015 har gallerian besökts av hundratusentals köpsugna gäster, tusentals personer på studiebesök och reportrar från jordens alla hörn. Gästerna möter både små entreprenörer och världsledande företag som IKEA. Alla med en gemensam nämnare: de vill driva den cirkulära utvecklingen framåt.

– Att leva hållbart handlar inte om att leva mindre – utan om att göra mer med de resurser vi redan har. Retuna är ett härligt utflyktsmål för hela familjen, här finns något för alla. Vi är en helt vanlig, men ovanligt hållbar shoppinggalleria där gästerna kan stanna länge, säger Sofia Bystedt, centrumledare för gallerian.

I ReTuna Återbruksgalleria tas gamla saker till vara och får nytt liv genom reparation och upcycling. Allt som säljs är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat. 

Hur kommer det sig att ReTuna Återbruksgalleria finns i just Eskilstuna?

– Bakom ReTuna står många eldsjälar inom det kommunala energibolaget Eskilstuna Energi och Miljö, Eskilstuna kommun och Eskilstuna folkhögskola. Och, inte att förglömma, lokalpolitiker som vågade tro och satsa på idén, säger Sofia Bystedt. 

Här hittar du framtidens shopping!

Varför har ReTuna fått så stort genomslag? 

– Vi är fortfarande unika. Nu vill vi vill se fler liknande satsningar! Det här är framtidens handelsplats där olika aktörer, stora som små, kända som okända, får testa sina cirkulära affärsidéer. Vi kan lära oss massor av varandra – och på så sätt snabba på omställningen till ett cirkulärt och hållbart samhälle. Ingen har tid att köra sitt eget race i den här viktiga frågan.

The Guardian och japansk tv är några av alla nyfikna som varit på plats. Nu är målet att öka kännedomen om ReTuna Återbruksgalleria även på hemmaplan.

– Vi är redan ”Big in Japan”. Nästa steg är att bli det självklara shoppingvalet för Eskilstunabor och andra sörmlänningar. Att handla här är att bidra till cirkulär ekonomi i praktiken.

Så funkar ReTuna

* Gallerian är placerad intill Retuna Återvinningscentral i Eskilstuna. Det är enkelt för besökare att sortera material i containrarna och därefter passa på att lämna återbrukbara leksaker, möbler, kläder, inredningsprylar och teknik i gallerians depå ”Returen”. 

* Här tas materialet emot av personal som gör en första gallring. 

* Därefter väljer butikerna vad de vill upcycla och sälja till sina kunder.

Mer från Eskilstuna Energi och Miljö AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eskilstuna Energi och Miljö AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera