1515
Annons
Innehåll från Eskilstuna Energi och Miljö ABAnnons

”Jag vill skapa förutsättningar för laget att lyckas”

Ida Elins Högberg, stadsnätschef inom Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.
Ida Elins Högberg, stadsnätschef inom Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.Foto:Per Groth

Driv, engagemang och en vilja att se andra växa. Ida Elings Högberg är stadsnätschef inom Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö. Men siktet är inställt på att bli vd.

Ida är inte typen som sätter upp hinder för sig själv. Snarare tvärtom.

– Jag tar mig gärna an utmaningar. Vad är det värsta som kan hända? Att misslyckas är inte hela världen. 

Viljan att komma framåt har alltid funnits där. 

– Efter gymnasiet var planen att jobba ett år och sedan plugga till ekonom. Men jobbet på dåvarande Coop Forum här i Eskilstuna bara växte… jag började som sommarvikarie för att hantera löner men blev kvar och tjänsten byggdes på med kundtjänstarbete och kassaredovisning. Det ledde vidare till arbete med att byta ut tid- och bemanningssystem för alla Coop-enheter i Sverige.

Som 24-åring blev Ida utlånad till huvudkontoret i Stockholm och var plötsligt ansvarig för utrullning av ett nytt tid- och bemanningssystem. 

– Där halkade jag in på IT, en bransch jag blev kvar inom i många år. Jag hade en fantastisk chef som såg något speciellt i mig. När hon var föräldraledig fick jag testa att vara tillförordnad gruppchef. Då fick jag smak på ledarskap, vilket för mig till stor del handlar om att ge andra förutsättningar att lyckas.

Karriärresan fortsatte inom IT-branschen, men efter 16 år av pendling mellan Eskilstuna och Stockholm blev det dags för en förändring. 

– Jag ville ha mer tid med min familj. Dessutom gjorde min passion för träning och ett extrajobb som personlig tränare att det blev för mastigt att fortsätta pendla.

Då dök det upp ett gyllene tillfälle på hemmaplan: gruppchef för elnät på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö. 

– Jag kunde inget om el, vilket jag var tydlig med under intervjun. Men jag är grym på ledarskap – vilket var viktigt, så jag fick jobbet!

Efter tio månader på nya jobbet blev Idas chef tillförordnad vd för Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö. Vem fick hans jobb som tillförordnad elnätschef? Ida, såklart.

– Det var stort att bli elnätschef efter så kort tid i branschen. Men det fungerade bra. Jag är strukturerad, noggrann och tydlig – vilket var precis vad som behövdes just då. 

Sedan dess har Ida hunnit byta tjänst, nu är hon chef för stadsnät inom Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

– Jag har en fantastisk arbetsgivare som är bra på att ta hand om personalen. Här finns gott om vilja att utvecklas. Min nuvarande chef sporrade mig att gå utbildningen Infraservice mangament på KTH Executive School. Utbildningen gav mycket - och det är guld värt att ha en chef som stöttar och utmanar mig att bli bättre. 

Något glittrar till i Idas blick.

– Men allra bäst är mitt team! Vi har fart framåt, gott samarbete och jag hoppas innerligt att mina medarbetare känner att ”Ida litar på mig”. Tillitsfullt ledarskap är min melodi. Jag litar på alla - tills motsatsen bevisats. 

Tillsammans med teamet har Ida satt upp ramarna för arbetet. 

– Vad ska vi göra? Vad ska vi sluta att göra? Hur blir vi mer effektiva? Min mission är framför allt att vi ska ”levla upp”, både som grupp, men även på individnivå. Jag vill skapa förutsättningar för laget att lyckas.

Varifrån kommer drivet?

– Min uppväxt var inte enkel. Jag fick ta mycket ansvar i tidig ålder, ta hand om mig själv och fatta beslut. När jag var 15 år bestämde mig för att lyckas i livet. Nu är jag på väg, nästa steg är något ännu större. Att bli vd är målet.

Vill du också jobba på ett modernt bolag med schyssta kollegor? Klicka här

Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö, ESEM

● Cirka 600 medarbetare ser till att vardagen fungerar för både invånare och företag i Eskilstuna och Strängnäs. Hos oss finns vilja och förmåga att leda utvecklingen inom energi och miljö.

● Omsättning: 1,4 miljarder kronor.

● Affärsområden: Elnät & Stadsnät, Vatten & Avlopp, Energi & Återvinning, Marknad & Försäljning. 

● Andelen kvinnor i bolaget är cirka 26 procent, andelen kvinnliga chefer i bolaget är cirka 35 procent. Varje affärsområde har kvinnliga chefer.

Vi är utsedda till karriärföretag 2022! Läs mer här 

 

Mer från Eskilstuna Energi och Miljö AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eskilstuna Energi och Miljö AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera