Erik Penser Bank är en förhållandevis liten svensk privatbank, som trots sin mindre storlek har vuxit kraftigt de senaste åren. Till skillnad från de flesta andra aktörer på den svenska finansmarknaden har Erik Penser Bank nämligen bestämt sig för att bygga sin affär med utgångspunkt i nya regleringar, både nuvarande och förväntade.
– Regelverken är extremt bra för kunderna och medför en helt ny nivå av transparens i beslutsfattande. Det gör att man enkelt kan granska olika aktörers portföljinnehav och därmed lika enkelt visa kunderna om deras nuvarande innehav har brister eller inte uppfyller det de påstår sig stå för, exempelvis med hänsyn till hållbarhet, konstaterar Jonas Thulin.
Dyra och föråldrade produkter
Bara sedan 2017 har Erik Penser Banks kapitalförvaltning vuxit med 290 procent och Jonas är övertygad om att detta i huvudsak grundar sig just på bankens val att utgå från nya regelverk, snarare än att bli hämmad av dem.
– Det finns ett strukturellt problem inom svensk finansindustri – företagen har inte hängt med i utvecklingen av nya finansverktyg och drar inte nytta av möjligheterna med nya regleringar. Istället fortsätter branschen att förlita sig på standardiserade spar- och kapitalförvaltningsprodukter, som både är dyra och föråldrade och som därtill oftare är bättre för bankerna att sälja än de är för kunderna att äga.
Genuin och bevislig hållbarhet
Då Erik Penser Bank bygger sina portföljer sker det med utgångspunkt i hundratusentals globala produkter och Jonas berättar att banken scannar omkring 50 000 aktiestrategier varje dag. Varje affär föregås av en noggrann due diligence, som följer riktlinjerna inom både MiFIR, MiFID 1 och 2 samt rekommendationerna från ESMA, och som sedan tillgängliggörs för alla kunder.
– Målet är självklart att bygga en så optimal portfölj som möjligt för varje enskild kund, med fokus på genuin – och bevislig – hållbarhet. Med den information vi samlar om produkterna genom dessa analyser kan vi också göra det. Eftersom vi inte är ett fondbolag som säljer egna produkter kan vi helt enkelt sikta på att skapa den absolut bästa förvaltningen för kunden.
Jonas är noga med att poängtera att banken inte diskriminerar några produkter. Tyvärr är svenska produkter dock sällan bland topp hundra eller ens topp tusen – det finns nästan alltid andra som är bättre.
– Trots detta motar svensk bank och finans konkurrensen ganska kraftigt och därmed också kundnyttan. Då nya aktörer kommer in med billiga och smarta förvaltningsprodukter hindras de av utdaterade affärsmodeller, trots att många kunder är villiga att betala för nya strategier som faktiskt har potential.
Transparens leder till förbättring
Han efterlyser en aktivare debatt och ställer sig frågan hur det kommer sig att vi inte förmår att ha en rimlig konkurrens inom denna del av näringslivet, när det är så vanligt inom andra industrier. Samtidigt varnar han för att trögrörligheten på den svenska marknaden kan skapa en risk för att debatten blir emotionellt präglad istället för att fokusera på aktuella möjligheter och utmaningar.
– Vi menar inte att vi sitter på alla svar i den här frågan, men det är också därför vi vill vara så transparenta som möjligt. Bara så kan vi visa hur vi har tänkt och lära oss av andra, för att bli ännu bättre. Det kan verka som en unik metodik, men egentligen har vi bara brutit ner regelverken i omfattande checklistor som vi utgår ifrån. Detta är något fler borde göra; finansbranschen skulle kunna bidra oerhört mycket mer till samhällsnyttan om den de facto bejakade nya regelverk istället för att komma med nödlösningar för att möta dem, avslutar Jonas.
FAKTA OM ERIK PENSER BANK
Erik Penser Bank erbjuder en helintegrerad kapitalförvaltningstjänst som bygger på ett strikt etiskt och hållbart urval, utan att förvaltarna gör avkall på den ekonomiska avkastningen. Förvaltningen är utvecklad för att uppfylla framtida, högt ställda, krav på hållbarhet. Genom grundliga screeningar sållar vi fram de företag som är bäst i världen på hållbarhet och även de som visar den snabbaste förändringstakten i sitt hållbarhetsarbete.
EXTERN LÄNK: Läs mer om Erik Penser Bank