Annons
Innehåll från EricssonAnnons

”Vi kommer att äta mat baserat på algoritmer”

Kan man äta algoritmer? I framtiden finns potentialen att det faktiskt kittlar dödsskönt i kistan.

– Algoritmerna kommer hjälpa dig att ta dina matbeslut, säger Johan Jörgensen på Foodtech i Ericssons webbserie ”Tekniken & De stora frågorna”.

Ericsson utforskar teknikens möjligheter och konsekvenser – här hittar du videoserien

Groddade kidneybönor, några alger och en pumpablomma? När WWF i höstas publicerade en rapport med 50 framtidsvänliga livsmedel var det näringsrika växtbaserade råvaror som stod i fokus.

Johan Jörgensen, medgrundare till Foodtech, menar att det bara är halva sanningen. Det går att producera nästan vad vi vill i högteknologiska växthus som nu rullas ut över hela planeten.

– I framtiden kommer vi alla att äta mat baserat på algoritmer. De kommer hjälpa dig att ta dina matbeslut. För det behövs massiva mängder data och sensorer och väldigt kraftfulla datorer som kan ”cruncha” allt detta på ett vettigt sätt, säger han.

I webbserien ”Tekniken & De stora frågorna” berättar Johan Jörgensen att han har experimenterat att stoppa tofu i munnen på folk samtidigt som de iförda VR-glasögon fått se en bild på kyckling eller fisk.

– Folk kan inte förstå vad de äter. Man äter inte med tungan utan med hjärnan. I framtiden kan alla få fönsterbord på en jättefin restaurang och äta tryffel och hummer, men det är någonting annat istället.

I det stora hela håller vår konsumtionskarta på att ritas om. I framtiden kommer vi använda virtuella assistenter för att hjälpa oss med råd när vi handlar. Det är åtminstone vad Michael Björn från Ericsson Consumer & Industry Lab framtidsspanar:

– Det är inte valet jag gör som är det viktiga, utan valet av assistent. De som levererar assistenterna kommer att ha stor makt över oss som konsumenter, säger han.

I dag står konsumtionen för cirka 60 procent av BNP i de flesta industriländer. Om vi ändrar våra produktionsmönster så finns det potential att ”revolutionera samhället”, enligt Michael Björn.

– Vi lever i ett åldrande samhälle. Vi kommer ha betydligt större efterfrågan på personlig kontakt. Samtidigt så går vi in i en fortsatt snabb digitalisering av mycket av vår konsumtion. Där kan vi överkonsumera digital konsumtion hur mycket som helst, det har inga negativa miljöeffekter. 

Lykke Westgren, affärsutvecklingscoach på KTH, tror att vi i framtiden kommer att drivas ännu mer av digitalisering och tekniska innovationer.

– Vi kommer att vara ännu mer medvetna i våra val. Det finns mer information som gör våra beslut mer transparenta. Vi kommer även att hyra i större utsträckning än att äga, säger hon.

För att vi ska kunna dra nytta av den cirkulära ekonomin så krävs det att tekniken och producenterna är med, menar Lykke Westergren.

– Saker måste produceras för att kunna återvinnas, det måste ha det syftet från början.

Joakim Jörgensen menar att det är läge att dra ner på konsumtionen dramatiskt.

– Det enda vi ska konsumera i framtiden är egentligen mat och upplevelser. Och båda två kommer till stora delar vara digitala, konstaterar han.

Här kan du utforska teknikens möjligheter och konsekvenser tillsammans med Ericsson

FAKTA: Tekniken & De stora frågorna

– I avsnittet ”Tekniken & De stora frågorna” får tre experter ge sin syn på framtidens konsumtion.

Tekniken & är Ericssons samtalsserie där branschprofiler belyser den digitala teknikens möjligheter och konsekvenser.

FAKTA: Ericsson

I dag en av världens största tillverkare och utvecklare av mobila nätverk och har en av branschens starkaste patentportföljer med 49 000 patent. Fokus ligger på 5G, den senaste generationen för mobilkommunikation.

Grundat av Lars Magnus Ericsson 1876.

Tillverkade de första telefonerna för den svenska marknaden i slutet av 1870-talet, började tidigt med utveckling och tillverkning av telefonväxlar. Under 1970-talet skapade man AXE-systemet, en datorstyrd telefonväxel, som senare blev ett av världens mest spridda växelsystem. 

Var under 1990-talet en av världens ledande mobiltelefontillverkare och utvecklade såväl telefoner som mjuk- och hårdvara till mobiltelesystem.

Mer från Ericsson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ericsson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera