Annons
Innehåll från EricssonAnnons

Så blir framtidens vård – tack vare AI

Tack vare ökad digitalisering är vården i förändring. På vilket sätt kan AI fungera som ett hjälpmedel? Och behöver vi ens träffa en läkare i framtiden?

I Ericssons webbserie ”Tekniken & De stora frågorna” tar tre experter tempen på AI-febern.

Ericsson ERIC B -0,90% Dagens utveckling utforskar teknikens möjligheter och konsekvenser – här hittar du videoserien 

Att sjukvården står inför stora förändringar är ett faktum som få har kunnat undgå. Frågan är om AI, artificiell intelligens, kan fungera som en problemlösare i den snabba digitalisering som nu pågår?

– Vi blir äldre, vi blir friskare och vi lever längre. Allt detta innebär att vi måste ha digitala verktyg för att klara av kostnadsmassan. Den stora mängden data man kan samla in och genom AI kan göra så otroligt mycket för att stötta de som ska hjälpa till att vårda, säger Mats Nilsson, på Ericsson Technology, i webbserien ”Tekniken & De stora frågorna”.

Henrik Norström, vd för Brighter, går ytterligare ett steg längre i sin framtidsanalys.

– Min personliga ambition är att framtidens vård inte ska behövas, utan att man jobbar preventivt. En önskedröm är att folk faktiskt inte blir sjuka. Med den tekniska utvecklingen som sker just nu så finns det en potential.

Mycket talar för att vårdpersonalens roll kommer att förändras i framtiden. Det konstaterar Hannes Sjöblad, CDO på Epicenter:

– Med hjälp av bärbara sensorer, hemmalab-utrustning och framför allt smarta algoritmer i våra mobiltelefoner så kommer vi kunna förenkla diagnostiken och vägen in till vårdsituationen på ett helt annat sätt, säger han.

I framtida vårdsituationer ser han ett scenario där läkaren kan få nödvändig information serverad till sig via exempelvis USB-stickor.

– Om läkaren undrar om ”Hannes haft en rubbning i hjärtrytmen” kan han få länken till min drive med 400 000 datapunkter samlade från det senaste decenniet om hur mitt hjärta mår. Sedan kan han dra lite ”riktiga” slutsatser baserade på data.

Enligt Henrik Norström kommer läkarna att bli mer coacher snarare än vårdgivare i en bemärkelse.

– De kommer att ha tillgång till väldigt mycket information. Deras utbildning kommer att förändras från att vara specialister på ett specifikt område och snarare kunna tolka data och presentera det i relation till patienten.

Mats Nilsson ser en framtid med fler uppkopplade sensorer som kommer kopplas upp till ett säkert och pålitligt 5G-nät. Han tror dessutom att vi med förebyggande vård och folkhälsoinsatser kommer att få helt andra verktyg med uppkopplade sensorer och med ny AI-teknik.

– Då kommer en helt annan paradigm som kan förbättra folkhälsan, livslängden och livskvaliteten.

Hannes Sjöblad snuddar en liknande tankebana:

– Precis som vi under förra seklet med penicillinets hjälp knäckte infektionssjukdomarna så kommer vi under 2000-talet besegra många av dagens folksjukdomar.

Här kan du utforska teknikens möjligheter och konsekvenser tillsammans med Ericsson 

FAKTA: Tekniken & De stora frågorna

– I avsnittet ”Tekniken & De stora frågorna” resonerar tre experter kring hur framtidens vård kan komma att förändras med hjälp av AI.

Tekniken & är Ericssons samtalsserie där branschprofiler belyser den digitala teknikens möjligheter och konsekvenser.

FAKTA: Ericsson

– I dag en av världens största tillverkare och utvecklare av mobila nätverk och har en av branschens starkaste patentportföljer med 49 000 patent. Fokus ligger på 5G, den senaste generationen för mobilkommunikation.

– Grundat av Lars Magnus Ericsson 1876.

– Tillverkade de första telefonerna för den svenska marknaden i slutet av 1870-talet, började tidigt med utveckling och tillverkning av telefonväxlar. Under 1970-talet skapade man AXE-systemet, en datorstyrd telefonväxel, som senare blev ett av världens mest spridda växelsystem. 

– Var under 1990-talet en av världens ledande mobiltelefontillverkare och utvecklade såväl telefoner som mjuk- och hårdvara till mobiltelesystem.

Mer från Ericsson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ericsson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera