ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Ericsson

”Piskorna är de allra bästa morötterna”

Ny teknik kan bli avgörande för klimatet.
Men då krävs att individer, företag och politiker tar ett större ansvar.
– I och med att vi är i kris så behöver det få konsekvenser när man gör dåliga saker, när man agerar utifrån planetens gränser. Använd piskor så det får konsekvenser, säger Alice Andersson, nationell ordförande PUSH Sverige.

Världen står inför en stor utmaning vad gäller jordens klimat. För att uppnå FN:s klimatmål måste samhället om drygt tio år bli fossilfritt, för att på sikt bli helt utsläppsfritt. I Ericssons samtalsserie ”Tekniken & Klimatet” kritiserar Alice Andersson utgångspunkten att klimatfrågan endast ligger på individen:

– Vi har ett problem i det ansvaret. Vi blir bara benämnda som konsumenter, vi ska handla eller inte handla på ett visst sätt. Jag skulle vilja se att vi pratar om oss som medborgare, att vi är aktiva medborgare som tar aktiva beslut och påverkar samhället i den riktningen vi vill se, säger hon.

 Minska eller konsumera?
Professor Johan Kulyenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska rådet, vill ha en större debatt kring vår konsumtion och hur företagen bör bete sig:

– Å ena sidan är trenden att vi ska minska konsumtionen. Å andra sidan har vi en massiv kampanj för att konsumera mer, som också drivs mycket av företagen. Jag tror att det här är någonting vi måste prata mycket mer om.

 Digitalisering vägen framåt
Ny teknik kan vara ett sätt att minska klimatpåverkan. Just nu arbetar Ericsson, tillsammans med bland andra transportföretaget Schenker och Telia, kring nya leveransmetoder av varor – som ska ge lägre utsläpp.

– Genom att man gör transporten förarlös tack vare digitaliseringen får man dels en kontroll på fyllnadsgraden i fordonen, dels mycket mindre fordon och då kan man elektrifiera dem. På det sättet kan du ta bort fossilt helt ur den transporten och på så sätt höja fyllnadsgraden. Då kör du mindre, flexibla fordon utan förare. Det är en exponentiell förändring som kan förändra hela transportsystemet drastiskt med en digitalisering, berättar Mats Pellbäck Scharp, hållbarhetschef hos Ericsson.

 Vi kan styra politiken
Maria Wetterstrand är tidigare riksdagsledamot och språkrör för Miljöpartiet. Hon ser, precis som Alice Andersson, gärna mer ”piska” från politiskt håll för att uppnå förändringar hos företagen.

– Jag tycker piskor är de allra bästa morötterna i de allra flesta fall.

Hon pekar även på hur vi som individer faktiskt kan påverka ännu mer i klimatfrågan:

– Politiken styrs ju av vad individer engagerar sig för, vad media väljer att skriva om. Det påverkar otroligt mycket hos alla politiska partier, det spelar ingen roll vilket parti man tillhör. Är det så att klimatfrågan är viktig i samhällsdebatten, då blir den viktig i de politiska partierna också.

 Se hela Tekniken & Klimatet här

FAKTA: Tekniken &

  • Ericssons samtalsserie där kända profiler belyser den digitala teknikens möjligheter och konsekvenser.
  • I avsnittet ”Tekniken & Klimatet” diskuterar fyra ledande klimatprofiler hur individen, företagen och samhället bör ta sig an klimatfrågan såväl nationellt som globalt – samt hur tekniken kan vara en del av lösningen.

 Ericsson

  •  Grundat av Lars Magnus Ericsson 1876.
  •  Tillverkade de första telefonerna för den svenska marknaden i slutet av 1870-talet, började tidigt med utveckling och tillverkning av telefonväxlar. Under 1970-talet skapade man AXE-systemet, en datorstyrd telefonväxel, som senare blev ett av världens mest spridda växelsystem.
  •  Var under 1990-talet en av världens ledande mobiltelefontillverkare och utvecklade såväl telefoner som mjuk- och hårdvara till mobiltelesystem.
  •  Är idag en av världens största tillverkare och utvecklare av mobila nätverk och har en av branschens starkaste patentportföljer med 45 000 patent. Fokus ligger på nästa generations system för mobilkommunikation – 5G.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ericsson och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer