ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Ericsson

Ny rapport visar: En av fyra vill att AI besvarar deras mail

Om tjugo år kommer vartannat jobb att vara automatiserat, enligt experterna.
– Vårt sätt att arbeta och kommunicera kommer att ställas inför nya stora utmaningar, säger Fredrik Reinfeldt, före detta statsminister.

För 200 år sedan levde vi i ett bondesamhälle – idag försörjer sig endast en procent av Sveriges befolkning på jordbruk. Industrialiseringen påverkade och förändrade jordbruksarbetet från grunden.

Nu står vi inför nya tekniska innovationer som bland annat kommer att leda till en helt annan framtida arbetsmarknad.

– Artificiell Intelligens är själva kronan på verket och något som utmanar våra invanda föreställningar, säger exempelvis Fredrik Reinfeldt.

 Vill ha hjälp
Ericssons rapport Creative Machines som släpptes i somras bekräftar bilden av en arbetsmarknad i väldigt stor förvandling.

 – Vi är helt klart inne i ett teknikskifte. Det började med digitaliseringen och att vi blev alltmer uppkopplade, och nu kommer det här med Artificiell Intelligens, säger Rebecka Cedering Ångström, forskare vid Ericsson Consumer and Industry Lab.

Rapporten visar bland annat att cirka 50 procent av medelinkomsttagarna i Sverige är positiva till att ha en AI-robot som förbättrar deras arbetsförmåga och som utför enklare arbetsuppgifter åt dem:

  • 38 procent vill ha en AI-robot som kan svara på mejl.
  • 54 procent önskar assistens att utföra enklare arbetsuppgifter.
  • 58 procent är positiva till en AI-robot som kan hjälpa till att förbättra ens arbetskapacitet.

– Över en halv miljon jobb har redan försvunnit på grund av teknikutvecklingen – men de har ersatts av andra jobb. Det har skett en överförflyttning. Och sådana här saker ställer såklart krav på vårt sätt att leva och på att ändra vårt utbildningssystem, säger Fredrik Reinfeldt.

 Något som sker nu
Rebecka Cedering Ångström:

– Det kan exempelvis vara svårt att få en robot att städa ett helt hotellrum – medan det är mycket lättare inom administrativa yrken. Det gäller att skapa information och förståelse om vad AI är och hur AI kan användas. Och att koppla samman det till här och nu, att det är något som sker nu och inte i framtiden. Och vilka är riskerna och hur kan vi navigera förbi dem?

Se hela avsnittet av Tekniken & Jobben här

Tekniken & Jobben

  • Ericssons samtalsserie där kända profiler belyser den digitala teknikens möjligheter och konsekvenser.
  • I andra avsnittet ”Tekniken & Jobben”, diskuterar fyra profiler hur AI kommer att påverka de nuvarande yrkeskategorierna, hur framtidens jobbarmarknad kommer att se ut – och vad en AI-robot verkligen kommer att kunna uträtta.

Ericsson

  • Grundat av Lars Magnus Ericsson 1876.
  • Tillverkade de första telefonerna för den svenska marknaden i slutet av 1870-talet, började tidigt med utveckling och tillverkning av telefonväxlar. Under 1970-talet skapade man AXE-systemet, en datorstyrd telefonväxel, som senare blev ett av världens mest spridda växelsystem.
  • Var under 1990-talet en av världens ledande mobiltelefontillverkare och utvecklade såväl telefoner som mjuk- och hårdvara till mobiltelesystem.
  • Är idag en världsledande leverantör och utvecklare av informations- och kommunikationsteknik, främst mobila nätverk. Fokus ligger på framtidens mobila 5G-nät, sakernas internet samt säkerhet.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ericsson och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer