Annons
Innehåll från EricssonAnnons

Ericsson leder övergången till 5G och samhällets digitalisering

Med införandet av 5G möjliggörs digitalisering av industrier och övriga samhället snabbare – nya tjänster och ekosystem kommer att uppstå och skapa förutsättningar för en hållbar utveckling. Mycket pekar på att 5G blir lika viktig för framtida utveckling som traditionell infrastruktur tidigare varit.

– Med 5G är det bara vår fantasi som sätter gränserna, säger Thomas Johansen, är Head of Marketing, Communications, Government & Industry Relations för Nord- och Central Europa.

Mobil kommunikation är den teknik som haft snabbast tillväxt globalt någonsin och den är en förutsättning för digitalisering. Takten för utrullning och ökning av användandet av 5G förväntas dessutom att gå betydligt snabbare än 3G och 4G och utbyggnaden av 5G accelerear redan nu i stora delar av världen. 5G-tekniken som plattform blir viktig för att driva utvecklingen. Industrier, företag och samhället i stort ser nu över hur de ska ta till sig de nya möjligheterna med 5G. Men delar av Europa, inklusive Sverige, är sena med att tilldela de radiofrekvenser som krävs för 5G, för att kunna göra tekniken tillgängligt i stor skala. 

De första kommersiella lanseringarna av 5G i Sverige skedde dock tidigare i år och nu i november kommer auktionen för de nya frekvenserna för 5G gå av stapeln. Den svenska innovationskraften, i kombination med vår tradition att arbeta tvärdisciplinärt och i samverkan mellan företag och akademi, medför omfattande möjligheter att nu accelerera utvecklingen. 

– De applikationer som kommer att utnyttja 5G kommer att skapa stora värden för både samhället och konsumenterna, nya branscher. Titta bara på några av de stora globala innovationerna som hände med 4G: Netflix, Uber, Alibaba, Spotify och många fler.

Har drivit ett flertal pilotprojekt

Det är dock primärt inom industrin som 5G förväntas att medföra markant förändring. Såväl industrier som samhälle kommer att bli effektivare, mer innovativa och kunna driva en hållbar utveckling. Mot den bakgrunden var Ericsson tidiga med att engagera operatörer, andra industrier och akademin runtom i världen och framförallt i Sverige. Thomas betonar att det intensiva arbetet har skapat en unik insikt i industriernas behov, vilket har kommit till stor nytta vid utvecklingen av 5G.

– Vi har även bidragit till att få industrier att förstå vad 5G kan betyda för deras verksamheter. Bara för att nämna ett par exempel har vi haft 5G-pilotprojekt inom gruv- och tillverkningsindustrin, fjärrstyrda hjullastare med Telia och Volvo CE, självkörande el-drivna lastbilar samt så sent som i slutet på september en fjärrstyrd buss på Djurgården.

Den nya tekniken medför i huvudsak möjligheter, men inom 5G – liksom de flesta nya teknologier – finns även utmaningar.

– Kraftfulla och robusta kommunikationsnätverk är en grund för den globala ekonomin och uppkoppling är en integrerad del av människors livsstil över hela världen. Eftersom 5G blir en grundläggande infrastruktur för mycket av det vi gör, är tillit till nätverket helt avgörande.  Säkerheten i näten är en nyckelfaktor för att bygga upp detta förtroende och det kräver att leverantörer, operatörer, utvecklare, myndigheter och användare arbetar tillsammans.

Genom samarbete och öppenhet är Thomas övertygad om att branschen kommer att säkerställa att den optimala säkerhetsnivån uppnås, bland annat genom globala standarder för att effektivt hantera säkerhetsfrågan. 

– Ericsson arbetar med säkerhet genom helhetsdesign – från att utveckla produkter och skapa nätverksarkitektur till att utforma operativa processer och hantera verksamheter. Endast med säkra utvecklingsmetoder, säkra produkter och säkra processer kan nätverk drivas på ett riktigt tryggt sätt.

Har en världsledande position

Redan nu har Ericsson alltså en världsledande position inom 5G-tekniken. För att fortsatt gå i frontlinjen av denna utveckling satsar företaget kraftigt på forskning och utveckling med fokus på 5G och relaterade teknologier, som till exempel AI. Av 13000 anställda inom Ericsson i Sverige, är över 8 500 ingenjörer, vilket gör Ericsson till Sveriges största arbetsgivare inom forskning och utveckling. 

Framgångarna har inte kommit som en överraskning, utan är resultatet av strategiska investeringar i FoU, vilka har cementerat Ericsson som ledande inom 5G. Dessutom har Ericsson fortsatt att ta marknadsandelar på flera marknader tack vare sin konkurrenskraftiga produktportfölj.  

– Ericsson var först med kommersiella 5G-nätverk på fyra kontinenter. Trots att 5G i mångt och mycket bara är i sin linda har vi vunnit stora kontrakt i Europa, USA och Asien och vi har idag 65 live nätverk och 111 kommersiella kontrakt, på 5 kontinenter. Det kommer att bli en spännande resa, fylld såväl med möjligheter för både samhälle och industrier att bli smartare och ha en mer hållbar utveckling, som med nya upplevelser och en förbättrad vardag för konsumenterna. Ericsson står redo att stödja Europa och övriga världen i lanseringen av 5G, avslutar Thomas.

Läs mer om Ericssons arbete med 5G

Mer från Ericsson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ericsson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera