ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Ericsson

Därför är svenska staden bäst i världen – på klimat

Här är svenska staden som är världsmästare – i klimatarbete.
Uppsala har utsetts till Årets globala klimatstad.
– Det är vi väldigt stolta över, säger Björn Sigurdson, klimatstrateg Uppsala kommun.

När Världsnaturfonden 2018 utsåg Årets globala klimatstad kämpade 132 städer världen över om den åtråvärda titeln. Valet föll på Uppsala i Sverige. I Ericssons samtalsserie ”Tekniken & Klimatet berättar Björn Sigurdson varför:

– Juryn gillade särskilt ett par saker. Förutom att vi har ett grundläggande bra arbete och jobbar brett samhällsövergripande, så ville de särskilt lyfta fram att kommunfullmäktige satt mål som ligger i linje med vad vetenskapen, eller FN:s klimatpanel, säger att vi behöver åstadkomma, säger han.

 Främjar miljö- och energiteknik
Enligt Björn Sigurdson ska utnämningen ses som frukten av ett långvarigt arbete med fokus på hållbarhet och klimatpåverkan. Studentstaden har varit särskilt öppen för att ta ny teknik till hjälp för att nå sina mål:

– Vi var tidigt ute med biogasproduktion, men vi har hela tiden sagt i ägardirektiven i våra kommunala bolag att systematiskt försöka upphandla ny miljö- och energiteknik.

I ett av Uppsalas industriområden, Vaksala Eke, pågår nu projekt med solceller och vind som framöver kan stärka stadens energiförsörjning när efterfrågan på el ökar.

– Det är både vertikalaxlade vindkraftverk och solcellsanläggningar, kopplat med batterilagring och det finns också styrning och övervakning.

 ”Tjäna pengar på att rädda världen istället för tvärtom”
Enligt klimatforskare måste samhället bli fossilfritt till 2030 och ha ställt om till förnybar energi - år 2050 ska världen ha nått nollutsläpp. Djärva, men nåbara mål, menar Björn Sigurdson:

– Det behövs strukturella omställningar i samhället för att klara klimatutmaningen. Näringslivet behöver hitta affärsmodeller där man tjänar pengar på att rädda världen istället för tvärtom, säger han och fortsätter:

– Vi ska vara medvetna om att vi står inför ett akut hot kring klimatförändringar. Men sedan ska vi fokusera på lösningar och se att det här ska vi fixa, men vi behöver kavla upp ärmarna. Det behöver vi göra nu. 

 Se hela Tekniken & Klimatet här 

Tekniken &

  •  Ericssons samtalsserie där kända profiler belyser den digitala teknikens möjligheter och konsekvenser.
  •  I avsnittet ”Tekniken & Klimatet” diskuterar fyra ledande klimatprofiler hur individen, företagen och samhället bör ta sig an klimatfrågan såväl nationellt som globalt – samt hur tekniken kan vara en del av lösningen.

 Ericsson

  •  Grundat av Lars Magnus Ericsson 1876.
  •  Tillverkade de första telefonerna för den svenska marknaden i slutet av 1870-talet, började tidigt med utveckling och tillverkning av telefonväxlar. Under 1970-talet skapade man AXE-systemet, en datorstyrd telefonväxel, som senare blev ett av världens mest spridda växelsystem.
  •  Var under 1990-talet en av världens ledande mobiltelefontillverkare och utvecklade såväl telefoner som mjuk- och hårdvara till mobiltelesystem.
  •  Är idag en av världens största tillverkare och utvecklare av mobila nätverk och har en av branschens starkaste patentportföljer med 45 000 patent. Fokus ligger på nästa generations system för mobilkommunikation – 5G.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ericsson och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer