Annons
Innehåll från EricssonAnnons

5G, sakernas internet, och artificiell intelligens. Hur säkras framtidens teknik?

Eva Fogelström.
Eva Fogelström.

5G är den säkraste mobilstandarden någonsin men det finns säkerhetsaspekter utöver standardisering som spelar roll för helheten. Är användandet och konfigureringen av nätet säkert, finns det säkerhetsrisker med hårdvaran? Kraven är olika beroende på tillämpning och produkt och det är viktigt att förstå att det finns många olika aspekter av säkerhet.

Ericsson ERIC B -0,90% Dagens utveckling är ett av världens ledande företag inom kommunikationsområdet och har verksamhet inom bland annat forskning, utveckling och produktion. Den globala forskningsavdelningen på Ericsson jobbar i framkant relaterat till produktutveckling i teknikområden som bland annat radionät, artificiell intelligens (AI), och säkerhet för framtidens mobilnät som inkluderar 5G och vad som kommer behövas för sakernas internet, dvs. Internet of Things (IoT). 

Forskningsavdelningen utvecklar det som blir framtidens mobilnät baserat på förutsättningar som krävs för att tekniken ska kunna implementeras och vilket behov av både säkerhet och användbarhet som kommer krävas. 

– Vi tittar på allt som har med säkerhet att göra, hårdvara, mjukvara, protokoll, kryptolösningar och identitetshantering för digitala system. På forskningsavdelningen driver vi dels standardisering för framtidens kommunikationsnät och tar fram nya tekniska lösningar, men vi jobbar även i samarbete med olika universitet för att nå ännu längre fram i arbetet med framtidens kommunikation- och mobilnätslösningar, säger Eva Fogelström, Director Security, Ericsson Research. 

Säkerhet ut ett helhetsperspektiv 

Eva Fogelström och hennes internationella team arbetar med att anpassa och utveckla en säker standard för ett globalt världsomspännande mobilnät där alla identifierbara enheter kan koppla upp sig. När man började med mobiltelefoni användes nätet för att ringa mellan två telefoner, och nätverkets säkerhet byggdes för att kunna hantera det. Det vi går mot nu är att i princip allt ska kunna kopplas upp mot ett globalt 5G-nät, från industrier och transport till kylskåp och telefoner. I och med det blir mobilnäten en del av den kritiska infrastrukturen såsom el och vatten är idag. Detta medför större krav på nätens tillförlitlighet och säkerhet som spänner över ett brett spektrum.

– Näten idag ska vara robusta, de ska kunna vara stabila och tåla oväntade händelser och attacker utan att användarna ska riskera ett avbrott i uppkopplingen, att känslig data eller personlig information hamnar i fel händer. Tekniken möjliggör utveckling och säkerheten kring ny teknik i 5G och IoT är en förutsättning för att den ska användas till sin fulla potential, säger Eva Fogelström.

5G – ett tillförlitligt världsomspännande nätverk 

För att få säkra mobilnät jobbar man dels med standardisering, dels med olika aspekter av säkerhet inom produktutveckling, och dels med monitorering och respons när näten är i drift. 

– 5G har öppnat upp för olika typer av enheter som kan koppla upp sig och vi har jobbat med att ta fram ett ramverk för att se till att alla enheter kan koppla upp sig på ett säkert sätt, med eller utan SIM-kort. Vi jobbar också med kommunikationssäkerhet och kryptering av data i nätet samt förstärkt skydd av personlig information. En viktig aspekt i framtiden är möjligheten att kunna fastställa säkerheten i mobilnäten, så kallad assurans, och här jobbar vi både med standardisering, aspekter av produktsäkerhet och nya AI-baserade metoder för att dynamiskt kunna monitorera näten ur säkerhetsperspektiv. När de olika aspekterna av säkerhet, och de olika lösningar som tas fram, samverkar får vi ett beteende i nätet som kan ge positiva effekter för såväl konsument, industri och samhälle, säger Eva Fogelström.

Fakta

Ericsson kopplar samman människor och saker med hjälp av kommunikationsteknik. Vår portfölj omfattar Networks, Digtal Services, Manged Services och Emerging Business och är utvecklad för att stödja våra kunder att digitalisera sin verksamhet, öka effektiviteten och att hitta nya intäktskällor. Ericssons investeringar i innovation har möjliggjort för miljarder människor världen över att ta del av nyttan med telefoni och mobilt bredband. Ericssons aktier är noterade på börserna Nasdaq Stockholm och Nasdaq New York.

Läs mer: Ericsson och säkerhet i mobilnäten

www.ericsson.com

Mer från Ericsson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ericsson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera