1515
Annons
Innehåll från EPTIAnnons

Techentreprenören: ”Vi är mer än ett investmentbolag”

Arli Mujkic, grundare och vd på EPTI.
Arli Mujkic, grundare och vd på EPTI.

För att techsektorn ska fortsätta växa och behålla sin tätposition bland branscher behövs skickliga företag och kunniga medarbetare. Men kompetensbristen är fortsatt stor – en trend som tech company buildern EPTI vill vända. Till skillnad från traditionella investmentbolag bidrar de inte bara med kapital utan även med kompetens och teknik. På så vis ser de till att portföljbolagen får en bättre utveckling.

– Vi är ett välbehövligt alternativ till de rena riskkapitalbolagen. Tillsammans med partners skapar vi innovativa företag från grunden, säger Arli Mujkic, grundare och vd på EPTI.

EPTI bygger framtidens företag – läs mer här. 

EPTI är en så kallad tech company builder – något som är lite av en trend inom startup-världen, men fortfarande ganska ovanligt i Sverige. Det kan i grunden beskrivas som en kombination av investmentbolag och ett servicebolag. EPTI går inte bara in med kapital utan bidrar även med djupt operationellt stöd. 

Sedan tar bolaget ut en del av sin ersättning i aktier i de bolag de hjälper. De startar även egna bolag tillsammans med andra medgrundare och företag.

– Vi erbjuder hjälp med alla funktioner som behövs i ett företag – teknisk utveckling, sälj- och marknad, design, HR, admin och rekrytering. Genom att gå in med ett brett operationellt stöd får vi en helt annan insyn i portföljbolagen och kan snabbt hantera eventuella problem. 

Branschen kompetensbrist ett hot 

Det operationella stödet är inte minst viktigt då techsektorn sedan länge skriker efter kompetent arbetskraft. Enligt en ny rapport från bransch- och arbetsgivarorganisationen IT- och Telekomföretagen riskerar branschen att ha ett underskott på 70 000 personer år 2024. 

Det är inte bara ett hot mot tillväxten i branschen, utan även mot samhället i stort då bristen på kompetens riskerar att bromsa samhällelig tillväxt. 

Efterfrågan på kompetens och arbetskraft har dessutom ökat i takt med digitaliseringens ökade genomslag. Till skillnad från många andra branscher har techsektorn vuxit under pandemin och enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät är det särskilt svårt att rekrytera systemutvecklare, tekniker, IT-arkitekter, ingenjörer och mjukvaruutvecklare.

– Sverige ligger sedan länge i täten när det gäller att dra nytta av möjligheterna med digitalisering, men vi behöver säkerställa den positionen. Genom vårt operationella stöd med alla nödvändiga funktioner kan vi vara trygga med att våra portföljbolag har det som krävs. Vi har till exempel fler än 100 systemutvecklare inhouse, säger Arli Mujkic.

Portfölj på 25 bolag  

IT&Telekomföretagen efterlyser åtskilliga satsningar för att få fler att intressera sig för, utbilda sig och ta steget till jobben inom techsektorn. Det är något som Arli Mujkic ställer sig bakom och han vill gärna inspirera andra – inte bara med sin egen erfarenhet utan även med berättelsen om sin egen något osannolika bakgrund. 

Han flydde till Sverige från Bosnien som sjuåring och insåg snabbt tjusningen med datorer och kodning. Började bygga spel redan när han var sju år och skapade så småningom även en egen 3D-motor och en plattform för att förhindra bedrägerier. Allt innan han hunnit fylla 20 år. 

– Ända sedan jag började koda när jag var liten har jag älskat att bygga. Jag föreställde mig tidigt en plattform med stora talanger som byggde storartade saker tillsammans. EPTI är den plattformen, säger Arli Mujkic. 

I dag har EPTI en portfölj på 25 bolag, varav kärnverksamheten omfattar cirka 150 medarbetare i åtta länder runt om i Europa. 

– Med totalt 25 bolag portföljen har vi en god riskspridning. Det kommande året planerar vi att växa med fler kassaflödespositiva förvärv inom framför allt servicedelen, vilken står för ungefär hälften av portföljens totala substansvärde.

Läs mer om EPTI här.

 

 

Mer från EPTI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EPTI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera