1515
Annons
Innehåll från EPTIAnnons

Tech-vd:n: ”Jag kommer alltid vilja bygga och skapa nytt”

Arli Mujkic är grundare och vd för det noterade bolaget EPTI.
Arli Mujkic är grundare och vd för det noterade bolaget EPTI.

Som sjuåring flydde han från kriget i Bosnien och hamnade i Sverige. Snart började han koda med hjälp av papper och penna och startade sedan sitt första företag som 14 åring.

I dag är Arli Mujkic grundare och vd för det noterade bolaget EPTI – en tech company builder som inte bara investerar i andra företag, utan även bygger egna.

EPTI bygger framtidens företag – läs mer här. 

EPTI kan beskrivas som en kombination av investmentbolag och ett servicebolag. Företaget går in med kapital, teknik och kompetens och tar sedan ut en del av sin ersättning i aktier i de bolag de hjälper. 

– Vi erbjuder hjälp med alla funktioner som behövs i ett företag och som annars kan ta ett helt år att bygga upp – teknisk utveckling, sälj- och marknad, design, HR, admin och rekrytering. Vi startar även egna bolag tillsammans med andra medgrundare och företag, säger Arli Mujkic.  

Lärde sig bygga dataspel

Är det någon som vet vad som behövs för att bygga företag så är det just Arli Mujkic. Han är entreprenör sedan tidiga år. Startade sitt första företag redan som 14-åring efter att ha byggt en egen 3D-motor. 

Även vägen dit är smått osannolik. Efter flykten från Bosnien 1993 hamnade Arli Mujkic och hans familj på en flyktingförläggning i Enköping. Han började snart i svensk skola och fick hemspråksundervisning i en datorsal. Det blev starten för hans nyfikenhet och intresse för datorer.

Arli Mujkic började koda som barn.
Arli Mujkic började koda som barn.

Efter hemspråkslektionen lät läraren honom sitta kvar själv och använda datorerna. Arli spelade spel och ville snart skapa egna. På egen hand upptäckte han internet där han kunde söka sig fram för att lära sig programmeringsspråket Qbasic. En ny värld öppnade sig. 

– Men mamma och pappa hade inte råd med någon dator. Så istället skrev jag kod med papper och penna som jag sedan knappade in i datorerna på skolan efter lektionerna. 

Bara sju år gammal byggde han sitt första egna spel, blev uppmärksammad av skolan och fick snart stöd från bland annat lärare, fritidspersonal och en skolkamrats pappa som var i datorbranschen.  

Plattform för att förhindra bedrägerier 

När Arli Mujkic var 14 år byggde han och fransmannen Sylvain Dupont, som han lärt känna på ett chattforum, den egna 3D-motorn och fick hjälp att starta det första av många företag. 

Intresset för 3D-motorn var stort. Bland låg den bakom 3D-visualiseringen i realtid när Eurovision Song Contest sändes från Glasgow 2008. Även NASA och flera oljebolag köpte in den för att bland annat kunna generera 3D-ritningar. 

I takt med att Arli Mujkic blev äldre insåg han att han kunde åstadkomma betydligt mer med sin kod och började utveckla en plattform för att förhindra bedrägerier. 

– Det tog två månader att bygga och efter sex månader hade vi intäkter på 700 000 i månaden. 

Detta blev Arli Mujkics andra bolag, Tekwell med sajten PartyBux.

Sedan har det rullat på. 2017 startade han EPTI och har sedan dess startat eller investerat i 25 verksamheter. Portföljens totala substansvärde utgörs till cirka hälften av kassaflödespositiva servicebolag.

– Så länge jag lever vill jag lära mig om nya branscher för att se vad jag kan tillföra. Jag kommer alltid att vilja skapa nytt – bygga och utveckla lönsamma bolag med teknik som den gemensamma faktorn.

Läs mer om EPTI här. 

 

Mer från EPTI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EPTI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera