1515
Innehåll från EOSAnnons

Så öppnades nya marknader upp för Addema – tack vare EOS 3D-printingteknik

Claes Sjödahl, delägare på Addema.
Claes Sjödahl, delägare på Addema.

Servicebyrån Addema har hjälpt sina kunder att 3D-printa fysiska produkter i plastmaterial i drygt sex år. När de insåg att de behövde öka sin kapacitet och få möjlighet att bygga större detaljer i ett stycke valde de mellan olika leverantörer inom industriell 3D-printing. Den globala aktören EOS visade sig ha många fördelar som gjorde valet enkelt. Tack vare EOS teknik vinner Addema numera kunder de tidigare hade förlorat och nya marknader har öppnats upp. 

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, har väckt ett stort intresse hos den tillverkande branschen tack vare möjligheterna till snabb produktion, komplexa geometrier och minskat behov av logistik. Servicebyrån Addema hjälper kunder inom allt från bilindustrin till hemelektronikbranschen att 3D-printa prototyper eller hela serieproduktioner. 

– Hela branschen tittar mot serieproduktion och vi ser en rejäl ökning inom just det området. De största fördelarna med additiv tillverkning är de korta ledtiderna. En kund kan beställa en detalj idag och ha den klar imorgon. Det finns få andra tekniker som kan producera produkter så snabbt. Samtidigt kan tekniken appliceras på så många olika områden, berättar Claes Sjödahl, delägare på Addema. 

”EOS passade våra behov bäst” 

EOS är ett globalt ledande företag inom additiv tillverkning och levererar maskiner för industriell 3D-printing till kunder och servicebyråer världen över. Addema hade länge haft EOS på sin radar men när de för ett drygt år sedan bestämde sig för att de behövde öka sin kapacitet och bygga större delar valde de att göra slag i saken och köpa in EOS största SLS-maskin. 

– Vi valde mellan EOS och andra stora leverantörer på marknaden men i vårt fall var det EOS som passade våra behov allra bäst. Det som stack ut var outputen; hur mycket vi kunde producera på en viss tid och till vilken kostnad. Vi ville så klart kunna bygga så många detaljer som möjligt, så kostnadseffektivt och snabbt som möjligt och där är EOS teknik väldigt attraktiv. 

Lokalt Team i Sverige 

Att EOS har en lokal närvaro i Sverige, till skillnad från andra stora leverantörer, var en styrka som Addema uppskattade. Att kunna få prata med ett lokalt team och tekniker har inneburit en trygghet, förklarar Claes Sjödahl. Skulle något vara fel med en maskin kan EOS ha ett team på plats dagen efter. En annan viktig i faktor i valet av maskin och leverantör var EOS lösning för repeterbarhet. 

– Hela branschen ser ju på serieproduktion nu och gör vi en förserie till en kund som sen vill beställa 10 000 detaljer måste vi kunna erbjuda en repeterbarhet enligt deras förväntningar. Där har EOS en mycket bra lösning. Följer man deras parametrar får man en väldigt hög repeterbarhet vilket är skönt att ha i ryggen. 

”Möjlighet att växa” 

Efter bara ett drygt år med EOS teknik har Addema märkt av effekter som gett företaget stort affärsvärde. 

– Offerterna vi kunde tappa innan på grund att vi inte hade kapacitet vinner vi nu. Affärsnyttan vi fått har varit väldigt fördelaktig. Med den här maskinen öppnas nya marknader och affärsmöjligheter upp och vi får möjlighet att växa, avslutar Claes Sjödahl. 

Registrera dig för EOS webinar om additiv tillverkning med plastmaterial här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?