1515
Annons
Innehåll från EonAnnons

Spara på företagets resurser genom att dela energi

Att dra sitt strå till stacken för att bidra till en grönare värld har blivit en hygienfaktor – och ett sätt att öka konkurrenskraften för många företag.

– Vi ser ingen avmattning i intresset för satsningar i hållbarhetens tecken, säger Sonny Strömberg, Affärsområdesansvarig Fastighet på E.ON.

Läs mer om hållbara energilösningar för företag

Hållbarhetsfrågan har kommit allt högre upp på företagens agendor. Enligt Sonny Strömberg prioriterar allt fler företag gröna satsningar, det vill säga åtgärder som har en positiv effekt på miljön. 

– Idag finns det inget motsatsförhållande mellan att satsa på miljö och företagets lönsamhet, tvärtom, säger han.

Sonny Strömberg konstaterar en tydlig utveckling under de senaste åren med ett stort ökat intresse för klimat och miljö; för energifrågor och en förståelse för hur en ökad satsning och fokus på dessa frågor faktiskt kan öka företagens konkurrenskraft rejält.

– Det har alltmer blivit en hygienfaktor att som företag göra vad man kan för att vara hållbar, klimatsmart och dra sitt strå till stacken för en bättre värld, men det ger fortfarande pluspoäng marknadsföringsmässigt när ett företag  anstränger sig lite extra. Vi ser ingen avmattning i intresset för dessa frågor och satsningar i hållbarhetens tecken utan snarare en fortsatt ökning.

Det går att bli mer hållbar med små medel 

Företag kan i många fall med relativt små medel bli mer hållbara och använda energi på ett smartare sätt. Som exempel har många företag och fastigheter tillgång till överskottsenergi i form av lågtempererad spillvärme från kylanläggningar och olika industriella processer eller spillkyla från värmepumpar. Sådan energi återvinns normalt inte utan går istället till spillo genom att fläktas bort, dvs den släpps ut i luften. 

– Genom att nyttiggöra dessa spillflöden i den egna fastigheten minskas driftkostnader och man behöver inte tillföra så mycket energi till fastigheten. För att skapa ett effektivt energisystem och en hållbar stad så bör man dessutom inte optimera per fastighet utan dela på resurser om det är möjligt, säger Sonny Strömberg.

Om man exempelvis har ett överskott på kyla eller värme kan grannbyggnaden få den, och så kan man få tillbaka när man själv har ett underskott. 

– När det gäller att dela elenergi är det lite svårare på grund av hur nuvarande regelverk ser ut, men i framtiden hoppas vi att detta ska vara lika lätt, säger Sonny Strömberg.

Möjligt att dela på energi mellan fastigheter

E.ON har en bred portfölj av energilösningar och tjänster, bland annat designar, bygger och driftar E.ON olika typer av värme-, kyla- och elproduktionsanläggningar, inte minst nära eller direkt i kundernas fastigheter. 

– När vi ska börja skissa på en lösning tittar vi på energiförbrukningen och möjlighet att effektivisera samt om det finns någon överskottsenergi – inom fastigheten eller hos grannfastigheter – som kan användas på ett bra sätt. Detta är utgångspunkten för att designa en hållbar lösning som tillgodoser kundens behov, säger Sonny Strömberg.

Bland E.ONs värme- och kyllösningar sticker  ectogrid™-konceptet ut lite extra.

– Ectogrid™  nyttiggör på ett effektivt sätt lågvärdig överskottsenergi, alltså energi som normalt inte återvinns, och delar överskottet mellan grannar. Integrerat med smart styrning, energilagring och solceller får man ett energieffektivt och flexibelt system som i första hand använder energi då tillgången är god, samt  får en rejäl minskning i andelen energi som måste tillföras fastigheten. Det blir bra både för miljön och plånboken avslutar Sonny Strömberg.  

Så kan ditt företag göra skillnad på riktigt

Mer från Eon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?