1515
Annons
Innehåll från EonAnnons

Smarta laddlösningar för elbilar – så funkar det

Allt fler väljer elbil – och allt fler behöver kunna ladda dem.

För många företag har smarta laddningslösningar nu blivit en konkurrensfördel.

– Ju fler aktörer som ser fördelarna desto bättre för vår framtid, säger Per Möller på E.ON.

LÄS MER OM ELBIL FÖR FÖRETAG 

Elbilsrevolutionen i Sverige fortsätter och intresset växer hela tiden. I dag finns drygt 90 000 elfordon i Sverige och både privatpersoner och företag är redo att ta steget mot ett mer hållbart Sverige. Det är en trend att ta på allvar, menar Per Möller, Head of eMobility Nordic på E.ON.

– Idag satsar biltillverkarna väldigt hårt på utvecklingen av laddbara bilar, vilket innebär en framtid där merparten av bilarna är elektrifierade. Tidigare har det huvudsakligen varit ett ställningstagande att erbjuda hållbara lösningar som laddstolpar, man visar tydligt vart man står i miljöfrågan. Men nu börjar det gå mer mot en konkurrensfördel för företag, säger Per Möller.

Bilden av elbilen som något för enbart miljöhjälten är på väg bort. Samtidigt som det har blivit mer fördelaktigt att köpa en elbil har det även blivit en konkurrensfördel för företag att erbjuda laddningsmöjligheter. Det handlar både om att kunna ladda företagets egna bilar men också om att attrahera personal som kör laddbara fordon. Även på gästparkeringen finns en ökande efterfrågan.

– Att erbjuda laddning är en hygienfaktor för moderna företag, framförallt när biltillverkarna så tydligt valt väg och erbjuder allt fler elektrifierade modeller, säger Per Möller. 

En del talar fortfarande om ”räckviddsångest”, har man anledning att vara orolig?

 – Det tycker jag inte, när man pratar med personer om hur många, och framför allt hur långa resor som görs, inser man ganska snabbt att man klarar sig fint med en laddbar bil. Majoriteten av resorna vi gör idag är kortare resor, kanske fram och tillbaka från jobbet, hämta på skolan och veckohandlingen på mataffären, säger Per Möller. 

E.ON installerar just nu laddstolpar över hela Sverige och Europa vid arbetsplatser, köpcentrum och längs europavägarna.

Hur går en laddning till, och hur betalar man?

– Du kopplar helt enkelt laddkabeln mellan bilen och laddaren. För att starta laddningen använder du vår app eller vårt laddkort för att identifiera dig. För att få tillgång registrerar man sig via eon.se och knyter ett betalkort till laddkontot. Vi erbjuder även engångsbetalning med vanliga bank- eller kreditkort.

Hur kommer laddlösningarna se ut i framtiden?

– Troligtvis allt mer integrerat i den smarta fastigheten. Att din bil laddar när elpriset är som lägst, och om bilen är fulladdad kan den istället låna ut el till fastigheten. En ökning av elbilar ställer högre krav på elnäten, vilket gör att vi behöver bli mer resurseffektiva.

Hur går man tillväga om man vill erbjuda laddning i sin verksamhet?

– Vi erbjuder olika lösningar för företag som vi skräddarsyr efter kundens behov. Förutsättningarna ser ut olika ut, tillgång till effekt, hur länge bilarna står parkerade, om det är en sluten krets av elbilsanvändare eller om det ska vara publikt tillgängligt. Allt det här kan vi hjälpa till med att reda ut, beroende på vad som passar för just dig och ditt företag. Ju fler aktörer som ser fördelarna, både för klimatet och som en konkurrensfördel, desto bättre för vår framtid, säger Per Möller.

LÄS MER OM HÅLLBARA TRANSPORTER 

Mer från Eon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?