1515
Annons
Innehåll från EonAnnons

Smart system för att dela energi mellan byggnader testas i Lund

Överallt i vårt samhälle finns överskottsenergi som praktiskt taget fläktas bort över hustaken. Nu testas en ny revolutionerande energilösning i Lund, där hus, och på sikt hela stadsdelar, kopplas ihop för att maximalt kunna utnyttja varandras överskottsenergi.

Så kan ditt företag göra skillnad på riktigt

Aldrig tidigare har energiomställningen varit högre upp på våra agendor än nu. Våra städer sprutar ut mängder med överskottsenergi – bland annat i form av spillvärme – energi som nu kan utnyttjas genom att man kopplar ihop byggnader med olika energibehov. Allt med hjälp av det innovativa systemet Ectogrid, som har tagits fram av E.ON.

– Fördelen är att vi kan minimera hur mycket energi vi behöver tillföra till en byggnad eller stadsdel. Det här är framtidens teknik för att täcka hela städers behov av både värme eller kyla på ett effektivt sätt, säger Andrea Holmvik Waenerlund, chef för integrated energy solutions på E.ON.

Minskar både energibehov och kostnader

Ectogrid är ett flexibelt energisystem som kombinerar traditionell fjärrvärmeteknik med värmepumpsteknik och en smart mjukvara. Systemet finns idag installerat på Medicon Village i Lund, en life science-park där 140 olika aktörer inom forskning, innovation och företagande är verksamma. Med Ectogrid minskar både Medicon Village energibehov och energikostnader – pengar som istället kan investeras i den viktiga forskning och innovation som bedrivs på området.

– Den stora drivkraften när det gäller vår energiförsörjning är både vårt klimatavtryck och vår ekonomi. Vi lägger i dag ungefär 30 miljoner om året på värme, kyla och el. Det är ungefär 40 procent av vår driftsbudget. Så genom att påverka vår energiförbrukning kan vi också påverka hur mycket pengar vi ger tillbaka till forskningen här på anläggningen, säger Erik Jagesten, fastighetschef på Medicon Village. 

”Energikostnaden minskar med 20 procent”

Ectogrid kan koppla ihop ett fåtal byggnader med olika energibehov, som ett bostadshus och ett kontor, eller en hel stadsdel. Intresset för tekniken är stort och E.ON har flera dialoger igång, både i Sverige och utomlands. Enligt Andrea Holmvik Waenerlund har det skalbara energisystemet stor framtidspotential. 

 – Förutsättningarna och vilka resultat som uppnås är förstås olika, men här på Medicon Village kan vi minska andelen tillförd energi med uppemot 80 procent samtidigt som energikostnaden minskar med 20 procent.  

Läs mer om hållbara energilösningar 

Mer från Eon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?