Annons
Innehåll från EonAnnons

Skånsk lera får marken att grönska

Bara Mineraler satsar grönt. Företaget som tar till vara på växtkraften i den skånska leran – väljer även solkraft för att producera el till sina anläggningar.
– Det känns bra att ta steg mot att bli mindre beroende av att köpa energi, säger Bara Mineralers vd Susanna Bondeson.

Kom igång med solceller

Bara Mineraler i skånska Svedala tar till vara på den speciella mineralsammansättningen som finns i marken runt Svedala. De bryter leran från marken och i fabriken görs den sedan om till lergranulat, som passar för odling i växthus och plantskolor och säljs vidare till yrkesodlare. De utvecklar även anläggningsjordar bland annat med pimpsten från vulkanen Hekla på Island.

Att gå över till solceller och installera solpanel var ett steg i företagets hållbarhetsutveckling.

– Vi arbetar bara med naturliga och hållbara material, hållbarhet ligger i kulturen och själen här i företaget, säger Susanna Bondeson, vd.

– Om man kan bidra och vara med i utvecklingen mot ökad solenergi vill vi gärna det. Vi tyckte att det kändes rätt att vara ett av de företagen som är tidiga med att göra den här satsningen, berättar hon.

2870 kvadratmeter solpanel
2018 köpte Bara Mineraler solceller från E.ON första gången. Installationen täckte en tredjedel av företagets elförbrukning och i somras byggde de ut sin anläggning ytterligare. På taket till de stora lagringshallarna har de nu 2870 kvadratmeter solpanel som beräknas kunna producera 483 000 kWh per år.

– Vad vi kan se hittills levererar den vad den har lovat, så vi är helt klart nöjda, säger Daniel Holm, produktionschef och fortsätter:

– Den del som slukar mest ström hos oss är tillverkningen av själva lergranulatet. Den startar vi redan klockan fem på morgonen, vilket betyder att vi kan använda oss av solel redan från start, åtminstone under sommaren.

Minskar koldioxidutsläppen med 121 ton
Satsningen på solpaneler gör att Bara Mineraler kan minska sitt koldioxidutsläpp med cirka 121 ton per år och E.ON köper tillbaka elen som de själva inte förbrukar.

– E.ON har varit en väldigt bra partner att jobba med. De är seriösa aktörer och ett företag som vi vet kommer att finnas kvar i många år. Det är ett måste om man ska ha nytta av garantitiderna på 25 år, säger Daniel Holm och fortsätter:

– Det som är så fantastiskt är att solpanelerna bara ligger där på taket och vi behöver inte göra någonting. Det går igång direkt på morgonen när solen går upp och levererar el till oss tills solen går ner på kvällen. Rent ekonomiskt ser kalkylen också okej ut.

Att bygga solpaneler var även ett medvetet val ur hållbarhetssynpunkt. 

– Det är dessutom en stor investering i miljön och en vinning för oss som företag att visa utåt att vi har solceller. Det går inte att förvandla det till kronor och ören, säger Daniel Holm.

Därför är solceller en bra affär 

Mer från Eon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eon och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?