ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Eon

Så tjänar företaget på solenergi

  • Solceller är en investering som ger stabil avkastning och är dessutom bra för varumärket.

Att skaffa solceller är en bra affär – både för företaget och miljön.

Genom att producera sin egna förnybara energi sänks energikostnaderna och man kan få avkastning på investeringen. Solceller på taket gör dessutom mycket för varumärket.

Kom igång med solceller

Allt fler företag visar intresse för att vara miljömedvetna och hållbara genom att installera solceller – allt från mindre företag till stora industrier.

– Vi har nyligen skrivit en affär med ett företag som producerar cirka 230 000 kWh per år. En villa gör av med mellan 10- och 20 000 kWh per år, så det handlar om stora företag, säger Johan Hörlin, key account manager på E.ON.

Förnybar energi bra för varumärket
Förutom att man får kontroll över företagets energikostnader och kan få mellan 6 och 11 procent i avkastning på sitt kapital stärker det varumärket att skaffa solceller.

– Det visar att du tänker på hållbarhet och miljö. Det kan vara så att ett företag som tillverkar en produkt och producerar en tiondel förnybar energi hoppas att folk ska välja deras produkt framför konkurrenterna som använder kol och olja för att producera el till sina maskiner, säger Johan Hörlin. 

Användningsområdena är många. Förutom att skapa el till verksamheten går det till exempel också att ladda upp elbilar med hjälp av elen från solceller. Och alla företag kan skaffa solceller. Det som krävs är ett bra tak och en ganska hög energiförbrukning.

”Ring mig så skräddarsyr vi en lösning”
Att komma igång är enkelt.

– Man ringer bara till mig, så gör vi en behovsanalys och utgår från den. Svårare än så är det inte.

Och det går att få el för hela sitt behov, beroende på hur mycket el man förbrukar och storlek på anläggningen.

– En fabrik skulle behöva en gigantisk anläggning för att bli helt självförsörjande. Man får titta på hur mycket el fastigheten använder på sommaren, på dagtid och så vidare. Ett shoppingcenter vill ju till exempel ha energi på sommaren för luftkonditionering och då kan solceller passa bra. Det kan också vara en tillverkningsindustri som behöver el på dagtid när solen är uppe. Blir det sedan överskott kan man sälja in det på nätet, säger Johan Hörlin.

– Allt är beroende på hur mycket el man använder, hur stort taket är och hur mycket solen skiner. Det är där jag kommer in, vi skräddarsyr alla affärer för kunden.

Går att bli självförsörjande
Ett realistiskt mål är att bli självförsörjande halva året under dygnets ljusa timmar.

Oavsett storlek på företag och hustak – solen är en stark och hållbar energikälla att räkna med.

– Solen räcker till alla och det finns enormt mycket outnyttjad potential. Om man sätter solceller på hela Schweiz, alltså hela ytan, så behövs det bara 15 minuter för att täcka landets hela årsförbrukning. Då förstår man vilken enorm energi som finns i solen, säger Johan Hörlin. 

Därför är solceller en bra affär 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eon och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer