1515
Annons
Innehåll från EonAnnons

Så ska fler kunna satsa på hållbar energi

Energiomställningen har börjat på allvar.

Med hjälp av ett nytt koncept från E.ON kan en markägare nu utnyttja mindre brukbar mark genom att ett skånskt fastighetsbolag möjliggör nyetablering av en solcellspark.

Så kan ditt företag göra skilnad på riktigt 

För många är det självklart att välja förnybar el, men att köpa förnybart har inte automatiskt inneburit att det byggts motsvarande mängd ny produktion. Med ett nytt affärskoncept vill E.ON ändra på det genom att se till att all förnybar el som elhandelskunden köper kommer från produktion som adderats till elsystemet. Därmed blir det attraktivt för fler att bygga lokal och förnybar energiproduktion – exempelvis solcellsparker – eftersom producenten är garanterad avsättning för energin. 

För fastighetsbolaget Trianon, som är först ut att teckna avtal enligt det nya konceptet, skapar detta möjligheter för en konkret investering i omställningen till förnybar energi. 

– E.ON har hjälpt oss att samverka med en markägare som har en bit mark över. Genom att förbinda oss att köpa en viss mängd solenergi från honom garanterar vi honom avkastning och möjliggör för solcellsparken att byggas. På så sätt bidrar vi till att öka andelen förnybar elproduktion i Sverige, berättar Anna Heide, affärsutvecklingschef på Trianon.

”Som stort energibolag har vi möjlighet att hjälpa våra kunder i alla steg 

Marken där solcellsparken byggs tillhandahålls av Jörgen Mattsson som äger Elvireborgs gård i Skåne. Lantbrukaren har en yta med mindre brukbar mark och har länge funderat på vad marken ska användas till – men att bygga en större markanläggning har inte varit finansiellt gångbart förrän nu. 

– Trianon vill ta ett större samhällsmässigt ansvar som inte bara gäller deras egna fastigheter. Tillsammans blev det en bra match. Och som stort energibolag har vi möjlighet att hjälpa våra kunder i alla steg av processen, både producenten som vill investera i en solcellspark med projektering, byggnation och drift samt elhandelskunden som vill investera i solel, säger Magnus Fast, produktutvecklare på E.ON.

Förnybar energi en självklar del av affären

I och med att elhandelskunden betalar en premie för elen stärks producentens ekonomiska förutsättningar för att bygga en ny anläggning. 

– Vi har skrivit ett avtal där vi förbinder oss att köpa just den här elen i tio år, vilket ger en garanti till markägaren att han har en avkastning för den investering som görs. Förnybar energi är också något som efterfrågas av slutkonsumenten, det vill säga de boende i våra fastigheter, och är därför är en självklar del av vår affär säger Anna Heide.

Konceptet bygger på att koppla samman investeringsvilliga producenter av solenergi med elhandelskunder som vill göra något extra. 

– Anläggningen blir till som en följd av en enskild kunds engagemang vilket möjliggör för producenten att investera i en helt ny solcellspark samtidigt som vi kan leverera lokalproducerad solel till kunden och i slutändan till energisystemet. Man kan säga att vi agerar ”mäklare” där emellan, vilket hjälper till att påskynda utbyggnaden av förnybara energikällor i Sverige, säger Magnus Fast.

Vad talar för att vi kommer få se fler liknande samverkansprojekt framöver?

– Intresset ökar från båda sidor. Fler och fler markägare intresserar sig för etablering av solcellsparker samtidigt som kunder efterfrågar något mer än handel med ursprungsgarantier, som ju i sig inte bidrar till utbyggnaden av förnybara energikällor. 

Fakta: Så funkar det

Elhandelskunden och producenten ingår trepartsavtal med E.ON. Kunden förbinder sig att köpa all den el som produceras av anläggningen i tio år. E.ON hanterar el- och faktureringsflödena. Kunden betalar marknadspris för el plus en premie. Producenten får marknadspris plus en premie.

Läs mer om hållbara energilösningar för företag

Mer från Eon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?