ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Eon

Så ser framtidens gröna boende ut

  • På Solkvarterets tak finns 700 kvadratmeter solpaneler som elförsörjer alla lägenheter.

Enkelt, bekvämt och klimatsmart.

Men nya tekniska lösningar och innovationer har E.ON tillsammans med byggkoncernen Serneke tagit fram nästa generations hållbara boende.

– Det här är en viktig pusselbit för att bygga den smarta staden, säger Karin Öhrström, försäljningschef på E.ON.

Helhetslösningen som gör det lätt att leva grönt

Att leva klimatsmart behöver varken vara dyrt eller komplicerat, tvärtom. I stadsdelen Hyllie i Malmö har byggkoncernen Serneke tillsammans med E.ON tagit fram ett nytt bostadskvarter där smarta energilösningar med innovativ teknik ska göra livet så enkelt och hållbart som möjligt.

Att klara klimatutmaningarna och minska koldioxidutsläppen är en viktig uppgift för byggbranschen.

– Utmaningen är att bygga fastigheter som inte belastar klimatet och att vi vill gå mot ett mer hållbart samhälle. Vi vill gärna vara med och leda utvecklingen, säger Jonas Håkansson, regionchef projektutveckling för Serneke.

Energin kommer från huset
I Solkvarteret kommer kraften och energin från huset och bostäderna är till stor del självförsörjande av el. På taket sitter 700 kvadratmeter solpanel som ger de boende 100 procent förnybar energi, det finns batterier som lagrar energi så att den kan användas även när solen inte skiner och energin från hissens inbromsningar tas till vara.

– E.ON ser till att hela energilösningen optimeras och förvaltar den. Det är ingen belastning för de boende eller bostadsrättsföreningen utan underlättar för dem. Det finns där och som boende har du tillgång till det här optimerade systemet, berättar Jonas Håkansson.

De boende abonnerar på sin energi
Systemet omfattar även hållbart producerad fjärrvärme och E.ON har tagit fram flera olika lösningar för att hushålla med energin, både i de 83 lägenheterna och på de gemensamma ytorna. Ett sätt är att de boende abonnerar på sina energilösningar, som en prenumeration. Det ger bostadsrättsföreningen stor framförhållning och trygghet.

– De kommer veta vilka kostnader de har för sina energilösningar i 25 år framåt i tiden och behöver inte tänka på det. Här köper du alla dina energilösningar som ett abonnemang. Sen tillkommer en rörlig energikostnad vid sidan om, berättar Karin Öhrström på E.ON.

De boende kommer också att erbjudas individuell mätning och debitering av varmvatten och hushållsel, något som ökar medvetenheten kring energikonsumtionen. Det kommer även att finnas ett intelligent styrsystem som talar om när det är bäst att själv använda elen och köra igång tvättmaskinen, diskmaskinen eller ladda elbilen, eller om det är bättre att sälja tillbaka energin till elnätet. Genom smarta algoritmer sänks värmebehovet i huset och därmed minskar de boende både koldioxidutsläppen och kostnaderna.

Enkelt att göra kloka miljöval
För att läsa av sin egen elförbrukning och husets produktion finns en app för de boende i bostadsrättsföreningen. Appen fungerar även som ett bokningssystem för de gemensamma resurserna i huset.

Det kommer finnas laddstationer för elcyklar, elbil-, lådcykel- och elscooterpool och digitala förvaringsboxar som gör det möjligt att beställa hem varor från nätet. Det kommer dessutom att finnas kylda boxar för leverans av matkassar och i det gemensamma växthuset kan de boende odla ekologiska grönsaker.

– Vi tittar mycket på de boende. Det ska vara lätt att bo och lätt att göra rätt. Vi erbjuder bra cykelplatser och lättillgängliga elbilar och lådcyklar. Husen ligger granne med stationen i Hyllie som gör det enkelt att ta tåget in till centrala Malmö eller Köpenhamn. Det här är ett sätt att göra de kloka miljövalen möjliga, det ska inte vara en uppoffring utan det naturliga, säger Jonas Håkansson på Serneke.

En del av framtidens uppkopplade stad
I takt med att nya smarta hus byggs kommer Solkvarteret dessutom i framtiden kunna kommunicera med andra hus som är uppkopplade mot varandra genom olika energisystem.

– Vår vision är att våra städer i framtiden är uppkopplade och att algoritmer optimerar energianvändningen mellan fastigheter, kvarter och till slut hela städer för att minska klimat- och miljöbelastningen och skapa ett hållbart samhälle på riktigt, säger Karin Öhrström på E.ON. 

Läs mer om energilösningar för fastigheter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eon och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer