ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Eon

Ny forskning visar: Därför är det svenska klimatet perfekt för solceller

Vårt svenska väder med långa vintrar och kalla somrar gör att många privatpersoner och företag är tveksamma till att investera i solceller.
Men nu visar forskning att vårt klimat är idealiskt för att producera solenergi.

Kom igång med solceller – här är din guide  

En vanlig uppfattning är att solen inte skiner tillräckligt mycket i Sverige för att det ska vara idé att investera i solceller. Men instrålningen i Sverige är faktiskt lika hög som i exempelvis Tyskland där närmare 8 procent av all el kommer från solceller. I Sverige är motsvarande siffra knappt 0,1 procent.

 – Solen lyser tillräckligt i Sverige för att göra en bra investering. Och faktum är att det inte bara är hur mycket solen lyser som påverkar produktionen, utan också hur varmt det är. Om det blir för varmt försämras effektiviteten i solcellerna, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller på E.ON.

 Nu kommer ny forskning som visar att vårt klimat till och med kan vara idealiskt för solceller. Det är det norska forskningsinstitutet SINTEF som har kommit fram till detta. Genom att testa solceller i laboratoriemiljö kunde de konstatera att kalla temperaturer har en positiv inverkan på panelernas elproduktion. Allt för varma förhållanden medför att cellerna drabbas av energiläckage.

 Till detta visade beräkningar utförda av The European Technology and Innovation Platform PV att solceller är lönsamma från dag ett, förutsatt att du förbrukar elen själv, skriver sajten Phys.org.

 Dessutom visade studien att solinstrålningen vintertid kan vara mycket intensiv, eftersom den då ofta reflekteras mot ett snötäcke. Forskarna förvånades också över hur väl solcellerna kunde hantera regn, och att solstrålarna kunde nå igenom väldigt bra när solcellerna var täckta av ett islager.

 Många är de företag som ser fördelarna med solceller. En av fördelarna, förutom den minskade klimatpåverkan, är exempelvis att verksamheten är igång under dagen då solen skiner som mest. Hos Bara Mineraler i Svedala kommun står solceller från E.ON för en tredjedel av energiförbrukningen. De tillverkar bland annat lergranulat för professionell odling.

– Den del som slukar mest ström är tillverkningen av själva lergranulatet. Den startar vi redan klockan 5 på morgonen, vilken betyder att vi kan använda oss av solel redan från start, åtminstone under sommaren, säger Daniel Holm, produktionschef.

 Läs mer om solceller för företag 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eon och ej en artikel av Dagens industri

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies