ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Eon

Här är stadsdelen som ställer om till solkraft

Sofielund är en stadsdel i förändring. Här jobbar man hårt med att förändra bilden av området och förbättra miljön – både på stora och små plan.
En viktig del i förändringsarbetet är de solceller som sitter på 9 av taken i området.

Läs mer om solceller för företag  

Sofielund i Malmö ligger mellan innerstaden och Rosengård och har länge haft ett skamfilat rykte. I området bor i dag 12 286 människor och det finns runt 1000 verksamheter, både mindre företag och stora industrier. Ändå är det svartklubbsmekkat kring Norra Grängesbergsgatan som har gjort området mest känt, och det har länge präglats av otrygghet och kriminalitet.

 Sedan 2014 finns den ideella föreningen Fastighetsägare Sofielund, som till stor del består av de som äger fastigheter i området, men är också öppen för verksamheter och företag. De arbetar hårt för att göra området tryggt och hållbart för att fler företag ska vilja etablera sig där, och för att de boende i området ska trivas.

– Tillsammans med de boende och staden vill vi fortsätta att utveckla Sofielund till en attraktiv del av Malmö, där alla kan känna sig trygga och stolta. Redan har mycket hänt. Oseriösa fastighetsägare har lämnat området och renhållningen har blivit ett föredöme för resten av staden, säger Jan Svärd, ordförande i föreningen.

 Totalt pågår mer än 110 olika projekt i området kring energi, stadsmiljö, renhållning, social och ekologisk hållbarhet, brottsförebyggande åtgärder och mycket annat

– Det lokala engagemanget för att lyfta stadsdelen är unikt. Sofielund är på väg att bli en trygg, säker och ren stadsdel. Glädjande nog ser vi ingen återväxt bland de kriminella och det finns en ny känsla av lugn för de boende, säger Jan Svärd.

Man har även tagit den stora miljöfrågan på allvar, genom att installera solceller på taken. Sju fastighetsägare har i samarbete med E.ON installerat 1000 kvadratmeter solpaneler på totalt nio tak.

– Fördelarna med solceller är många. Vi blir mindre beroende av elpriser, ökar värdet på fastigheterna och minskar utsläppen, säger Jan Svärd.

Solpanelerna ingår i en forskningsstudie om hur man kan optimera nyttan av solpaneler i stadsmiljö och finansieras delvis med forskningsmedel från Naturskyddsföreningen.

– Det var en intressant process. Anläggningarna är nämligen nästan lika stora, men de vetter åt olika lägen med olika vinklar. När vi jämförde dem och deras effekt kunde vi dra lärdom av vilka av taken som producerar mest solel. Och det resultatet kan fastighetsägarna dra nytta av nästa gång de sätter upp solceller, säger Johan Hörlin, affärsansvarig på E.ON.

Redan första året, 2017, nådde man målet att producera 15 000 kWh.  Solcellerna producerade till och med mer än vad föreningarna behövde, och överskottet såldes tillbaka till E.ON. Nu jobbar Fastighetsägare Sofielund för att fler i området ska kunna installera solceller, både boende och företag.

– Vi har diskuterat med E.ON hur man kan göra gemensamma kvartersanläggningar där flera fastighetsägare  skulle kunna gå ihop och installera solceller för sitt kvarter, säger Jan Svärd.

Man vill också göra det lättare för fastighetsägare att installera solceller på sina bostadshus.

Med projektet arbetar E.ON, Malmö Stad och fastighetsägarna tillsammans med social hållbarhet för att lyfta området. I Sofielund går trygghet och miljöfrågor hand i hand. Där har också projektet med solcellerna bidragit.

– Vi har ju gjort en riktig affär tillsammans, inte bara haft möten och pratat. Solcellerna har varit ett av de goda exemplen där näringslivet, fastighetsägarna och kommunen har samarbetat, säger Johan Hörlin och fortsätter:

– Vi har fått en närmare kontakt med varandra. Vi tror och hoppas att fastighetsägarna uppfattar oss som den bästa hållbara energipartnern. Förr i tiden levererade energibolagen kilowattimmar och värme och så var det bra så. Nu gör vi affärer i samspråk där vi diskuterar hållbara energilösningar och blir en partner till kunden – det är det vi vill.

Han hoppas på att det bara är början.

– Nu har vi gjort detta, vad  är nästa steg? Kan vi knyta ihop solceller med laddlösningar och elbilar? Det finns ju dessutom fler tak, och mer arbete som vi kan göra.

Även för Fastighetsägare Sofielund fortsätter arbetet.

– Det är här bara små delar i vår stora satsning inom klimat, energi och kretslopp i området som bygger på att vi har skrivit under ett avtal kring FN:s klimatmål, säger Jan Svärd, och fortsätter:

– Det känns redan nu som att Sofielund har lyfts upp till något som är positivt. Vårt arbete med att göra Sofielund till ”Vårt Sofielund” har tagit sin början.

Läs mer om solceller för företag  

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eon och ej en artikel av Dagens industri

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies