Annons
Innehåll från EonAnnons

Här är framtidens teknik för städers energibehov

Med det smarta systemet Ectogrid kan vi ta vara på överskottsenergi från andra.
Med det smarta systemet Ectogrid kan vi ta vara på överskottsenergi från andra.

Hus och hela stadsdelar som kopplas ihop – för att utnyttja varandras överskottsenergi.
Det kan bli verklighet tack vare systemet ectogrid, som nu bland annat testas i Lund.
– Fördelen är att vi kan minimera hur mycket energi vi behöver tillföra till en byggnad eller stadsdel, säger Andrea Holmvik Waenerlund, chef för integrated energy solutions på E.ON.

Tekniken bakom ectogrid

Medicon Village i Lund är en life science-park där 140 olika aktörer inom forskning, innovation och företagande är verksamma. Här finns också världens första ectogrid, ett flexibelt energisystem som kombinerar traditionellt fjärrvärmeteknik med värmepumpsteknik, och en smart mjukvara.

– Ectogrid är ett nytt innovativt system där vi kan koppla ihop byggnader med olika energibehov så att de kan utnyttja varandras överskottsenergi. Fördelen är att vi kan minimera hur mycket energi vi behöver tillföra till en byggnad eller stadsdel. Det här är framtidens teknik för att täcka hela städers behov av både värme eller kyla på ett effektivt sätt, säger Andrea Holmvik Waenerlund, chef för integrated energy solutions på E.ON.

Målet: Mer pengar till forskning
Medicon Village är uppdelad i två bolag, ett fastighetsbolag och ett innovationsbolag, som båda är helägda av en stiftelse. Stiftelseformen innebär att eventuella överskott alltid går tillbaka till forskning och innovation inom Medicon Village. Här bedrivs bland annat cancerforskning och två av de största medlemmarna är Lunds universitet och Region Skåne.

– Den stora drivkraften när det gäller vår energiförsörjning är både vårt klimatavtryck och vår ekonomi. Vi lägger i dag ungefär 30 miljoner om året på energi, då menar jag värme, kyla och el. Det är ungefär 40 procent av vår driftsbudget. Så kan vi påverka vår energiförbrukning kan vi också påverka hur mycket pengar vi ger tillbaka till forskningen här på anläggningen, säger Erik Jagesten, fastighetschef på Medicon Village.

Minskar andelen tillförd energi med 80 procent
Andrea Holmvik Waenerlund menar att potentialen med ectogrid är stor. Överallt i vårt samhälle finns överskottsenergi som praktiskt taget fläktas bort över hustaken.

Flexibiliteten gör också systemet skalbart. Ectogrid kan koppla ihop ett fåtal byggnader med olika energibehov, som ett bostadshus och ett kontor, eller en hel stadsdel.
Intresset för tekniken är stort och E.ON har flera dialoger igång, både i Sverige och utomlands.

– Förutsättningarna och vilka resultat som uppnås är förstås olika, men här på Medicon Village kommer vi kunna minska andelen tillförd energi med uppemot 80 procent samtidigt som energikostnaden minskar med 20 procent.

Läs mer om E.ON:s innovationsprojekt 

Mer från Eon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eon och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?