Läs mer om hållbara energilösningar för företag
1. Sätt energieffektivisering på agendan
Sätt ambitiösa och långsiktiga hållbarhets- och energieffektiviseringsmål och sträva efter att hela tiden bli bättre. Följ upp energianvändningen regelbundet med hjälp av relevanta och tydliga nyckeltal. Ett sätt kan till exempel vara att ta hjälp av digitala verktyg för uppföljning och övervakning.
2. Börja i rätt ände
Innan man bygger nya lösningar för att till exempel återvinna spillvärme bör man alltid ställa sig frågan: ”varför finns spillvärmen överhuvudtaget?”.
Se först till att optimera och balansera energibehovet internt eller till och med mellan fastigheter. Försök därefter att producera så mycket som möjligt av elbehovet lokalt med exempelvis solceller samt utforma en lösning med förnybara energikällor för att tillgodose det kvarvarande energibehovet. Detta ger mer lönsamma, kostnadseffektiva och säkra effektiviserings- och energilösningar.
3. Optimera energiflöden så nära processen/produkten som möjligt
Risken finns annars att lösningen både blir dyr och osäker. Försök säkerställa att den inledande energieffektiviseringsanalysen av verksamheten inte begränsas till att bara omfatta stödsystemen – exempelvis ventilation, värme, kyla och tryckluft. De riktigt stora lönsamhets- och miljöoptimeringarna finns ofta inom själva processflödena – exempelvis i tork- och upphettningsprocesser.
4. Se över helhetslösningarna
Fokusera på helhetslösningar där man kombinerar investeringar med kortsiktig lönsamhet med investeringar med lite längre lönsamhet för att maximera effektiviseringspotentialen. På så sätt ökar sannolikheten att lyckas genomföra en omställning på riktigt för sin egen verksamhet.
5. Välj produktoberoende samarbetspartners
Välj långsiktiga samarbetspartners som är produktoberoende och som kan ta ett helhetsgrepp för flera olika tekniska system.
* Tips från Niclas Hackfelt, affärsingenjör på E.ON