Innehåll från EnvytechAnnons

Så kan vatten förorenat med PFAS renas till en bråkdel av kostnaden jämfört med traditionella metoder

PFAS beskrivs som en av vår tids värsta miljögifter – och som det största miljöhotet näst efter klimatförändringen.

Men nu finns teknik för att enklare rena förorenat vatten från PFAS och skapa ett mer hållbart samhälle.

– Vår teknik gör det mellan 10 och 100 gånger billigare att få bort PFAS-molekyler från vatten än någon annan tillgänglig metod, säger Peter Murphy, Managing Director på det australiensiska företaget OPEC Systems.

En anläggning har nyligen invigts i Södertälje. 

PFAS, eller poly- och perfluorerade alkylsubstanser, är samlingsnamnet för en stor grupp ämnen som skapats industriellt för att stöta bort fett, smuts och vatten. De återfinns i vardagsprodukter som förpackningar, kläder, hushållsutrustning, brandskum och skönhetsprodukter. 

PFAS är extremt svåra att bryta ned. PFAS som släpps ut i miljön hamnar till slut i maten via grundvattnet med negativa hälsoeffekter som följd.

Att rena miljön från PFAS har visat sig vara dyrt och energikrävande.

Envytech renar med luft

Det svenska teknikbolaget  erbjuder nu tillsammans med utvecklarna av tekniken, det australiensiska företaget OPEC Systems, en första anläggning där flera PFAS i vatten renas och där det enda avfallet är ren PFAS.

Metoden kallas för SAFF, Surface Active Foam Fractionation, och är till skillnad från nu använda reningstekniker för PFAS i stort sett okänslig för andra föroreningar, organiska ämnen och partiklar. 

Den fungerar upp till 99,9% för PFAS så som PFOS, PFOA och PFHxS, alltså de PFAS som anses som mest skadliga för människan.

– Metoden är unik då den är okänslig för de utmaningar som dagens metoder har, förklarar Helena Hinrichsen, grundare av och tillika forsknings- och utvecklingschef på Envytech. 

Tekniken bakom metoden är utvecklad av Peter Murphy och hans kollegor på OPEC Systems. 

Peter Murphy gör en jämförelse med en simbassäng av OS-format för att förklara hur väl tekniken fungerar.

– Den här tekniken som vi utvecklat renar vattnet upp till 99,9%, för specifika PFAS, och mängden avfall som produceras omfattar cirka en ögontår vid behandling av en olympisk simbassäng, säger han.

Tekniken går ut på att i olika steg där vanlig luft tillförs i processen, separera vatten och PFAS  som fälls ut och bildar ett skum.

Efter tredje steget är koncentrationsökningen av PFAS i skummet mellan 10 miljoner och 50 miljoner gånger de koncentrationer som det obehandlade vattnet innehåller. 

Skummet avlägsnas, och vattnet kan därefter släppas ut i en vanlig dagvattenbrunn.

Renar lakvatten från PFAS

Tekniken är ordentligt mycket billigare än de som nu används på marknaden. Det kostar ungefär 2  kronor att rena en kubikmeter förorenat vatten.

1:a februari startade anläggningen på Tveta Återvinningsanläggning i Södertälje. I uppdraget ska Envytech rena deponins lakvatten. Lakvatten anses vara det vatten som är svårast att rena från PFAS.

Anläggningen som nu står och arbetar ryms i en vanlig container.

– Det känns som en fantastisk chans att få visa upp tekniken och dess kapacitet och ett projekt som verkligen beskriver Envytech och vårt driv, säger Helena Hinrichsen.

Fakta om Envytech 

Envytech, dotterbolag till Sortera Group, har lång erfarenhet av att projektera och implementera behandlingstekniker för sanering av jord och vatten. Vi tillhandahåller alla typer av reningsanläggningar och vi erbjuder ett helhetsåtagande. Vi är experter på det vi gör i alla steg och tar ansvar för vårt erbjudande.

Läs mer om Envytech på envytech.se

 

Mer från Envytech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Envytech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?