ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Enviro

Kundnytta 2.0 – CO2-reduktion genom materialåtervinning

  • Svensk innovation för att minska CO2-påverkan bidrar till en grönare framtid.

Med sin patenterade teknik kan Scandinavian Enviro Systems återvinna uttjänta däck till närmare 100 procent och bland annat återvinna kimrök och olja ur däcken. Den återvunna kimröken kan fullt ut ersätta nyproducerad kimrök i applikationer inom gummi-, däck- och plastindustrin – med en signifikant reducering av koldioxidutsläpp som följd.

Tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet har Enviro genomfört en livscykelanalys, LCA, som jämför deras återvunna material med nyproducerade.

– Vi kan i LCA:n se att återvunnen kimrök reducerar koldioxidutsläppen med åtminstone 79 procent jämfört med nyproducerad, säger Thomas Sörensson, vd på Scandinavian Enviro Systems. 

– Återvunnen kimrök kommer bli en ny global handelsvara som vi förväntar oss kommer introduceras inom flera segment i gummi- och däckindustrin. Många bolag försöker ställa om till att bli mer miljövänliga och återvunnet material är en viktig komponent för dem. Vår återvunna kimrök och olja kan hjälpa företag inom gummi- och raffinaderibranschen att nå sina hållbarhetsmål, vår LCA visar kraftig koldioxidreduktion vilket ligger i linje med våra kunders målsättning, säger Fredrik Olofsson, försäljningsansvarig på Scandinavian Enviro Systems. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Enviros och LVL Svenska Miljöinstitutets LCA.

Diskussioner förs om att etablera anläggningar utomlands

Sedan januari 2016 har bolaget varit kommersiell leverantör av återvunnen kimrök. Exempelvis köper Volvo Cars gummiprodukter där återvunnen kimrök ersätter jungfrulig till 100 procent från en av Enviros kunder. Även internationella producenter av solida däck, som Trelleborg och Elastomeric, ersätter jungfruligt material med Enviros återvunna för att minska sin miljöpåverkan och bidra till en mer cirkulär ekonomi.

EXTERN LÄNK: Se ett klipp om fördelarna med återvunnen kimrök.

Scandinavian Enviro Systems har en anläggning i Åsensbruk i Västra Götalands län och diskussioner förs bland annat om att etablera anläggningari Danmark, USA, Chile och en rad andra marknader. Intresset för teknologin är globalt liksom problemen med uttjänta däck och behovet av hållbara material.

–De modulbaserade anläggningarna kommer att processa mellan 18 000 och 30 000 ton däck per år. Intresset från ledande däcktillverkare, raffinaderier och producenter av jungfrulig kimrök ökar snabbt, säger Fredrik Olofsson.

En teknologi med många fördelar

Enviros teknologi är hållbar både ur miljösynpunkt och ekonomiskt då den visar mycket bra lönsamhet, därför kommer bolaget att vara ägare eller delägare även i framtida anläggningar.

– Den kalkylerade lönsamheten i våra anläggningar visar att det går att kombinera hållbar teknologi och återvunna material. De exempel vi räknar på visar att EBITDA-marginalen är över 60 procent med rabatter på både olja och kimrök som vi över tid har ambition att sänka, avslutar Thomas Sörensson.

Fakta
Enviro utvecklar, bygger och driver anläggningar, baserade på en patenterad teknik, för materialåtervinning från uttjänta däck. Däck upphettas i en syrefri miljö vilket möjliggör återvinning av däckens olika material utan förbränning. Materialen används i nya produkter vilket minskar behovet av fossila resurser. Enviro har huvudkontor i Göteborg och driver en anläggning för återvinning i Åsensbruk.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Enviro och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer