Annons
Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Solceller på hyreshusen: Miljövänligare lösning som säkerställer komforten

Närmare 199 500 kilowattimmar. Så stor beräknas energiproduktionen från de nya taken på kvarteret Tegelmästaren bli under ett år. 

Yohan Moncada, energisamordnare på Telge Bostäder, ser vinster för både hyresgäster och miljön när det allmännyttiga företaget nu börjar sätta solceller på sina hyreshus.

Läs mer om varför solenergi en bra investering på ett fastighetsbolag 

I norra delen av Södertälje ligger kvarteret Tegelmästaren. Som namnet antyder är det hus i tegel, och för blotta ögat ser det från marken ut som vilka vanliga hyreshus som helst. Men skenet bedrar, för sedan 2021 är de här husens tak försedda med solceller.

– Under 2020 skulle vi ändå renovera taken på fastigheterna, och då passade vi på att även installera solceller, förklarar Yohan Moncada.

Idén kom 2018, med utgångspunkt i att Telge Bostäder är ett allmännyttigt företag. 

– Vi ska inte göra vinst på våra hyror, utan vi vill investera vårt överskott för att göra det bästa möjliga för våra hyresgäster. I det ingår att kunna erbjuda både dem och Södertälje miljövänliga hus.

Både kommunen och koncernen har dessutom mål för att minska sin energiförbrukning varje år.

– Samtidigt vill vi inte kompromissa med hyresgästernas bekvämlighet, vi vill till exempel hålla en bra standard på värme och ventilation. Så istället för att bara spara energi ville vi utnyttja potentialen i de fastigheter vi har och även låta dem producera energi.

Solceller i all nyproduktion

Och det är inte lite energi som produceras. Bara i kvarteret Tegelmästaren, med en boarea på drygt 15 000 kvadratmeter, beräknas producera närmare 199 500 kWh per år. De här solcellerna är inte heller de enda som Telge Bostäder har installerat.

– Vi försöker att installera solceller i all nyproduktion, samt i fastigheter där vi ändå ska renovera taket. På så vis blir installationen både ekonomiskt och miljömässigt hållbar. Sen måste man såklart titta på den enskilda fastighetens förutsättningar, som till exempel mängden solinstrålning och takets bärkraft. Målet är att bygga där det går, men alla tak är tyvärr inte lämpliga. 

Fördelar med solceller på hyreshus finns det däremot många enligt Yohan Moncada.

– Dels innebär de att Telge Bostäder skapar en miljövänligare fastighetslösning för våra hyresgäster, dels bidrar vi till att lösa den energikris som Sverige just nu befinner sig i.

Men han ser även direkta fördelar för de enskilda hyresgästerna.

– Solcellerna hjälper till att säkerställa våra hyresgästers komfort. Dessutom får vi en viss besparing när det gäller elkostnaden, och då kan vi istället använda de pengarna för investeringar som gynnar hyresgästerna. Att investera för miljön, och samtidigt bidra till både samhällets och hyresgästernas bästa, är roligare än att betala elräkningar.

Läs mer om varför solenergi en bra investering på ett fastighetsbolag 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera