1515
Annons
Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så lönsam är din solcellsanläggning – se din avkastning här

Priserna på solpaneler har minskat kraftigt, samtidigt som effekten ökat. Med hjälp av solelföretaget EnergiEngagemangs elprismatris kan du snabbt se vad det kostar att sätta solceller på ditt tak men framför allt vilken avkastning det kan ge.

Läs mer om hur mycket en solcellsanläggning kostar 

Intresset för solenergi på tak ökar stort, och jämfört med för bara fem år sedan visar kalkylerna ofta på vinst efter avskrivning redan första året. För att göra det lättare för potentiella kunder att snabbt få ett hum om var priserna och avkastningen landar har solelföretaget EnergiEngagemang tagit fram en matris som på bara några sekunder ger ett svar.

- En av de första frågorna vi får brukar alltid vara: Vad kostar det? Det finns naturligtvis en hel del faktorer som spelar in, men här kommer ett snabbt svar, så att du direkt förstår vad man kan förvänta sig, säger Jonas Weissglas, marknadschef på EnergiEngagemang.

Matrisen kan snabbt ge en uppskattning av pris och avkastning för tak från 100 ända upp till 10 000 kvadratmeter. Men även om man har takytan kanske man ändå inte vill fylla hela taket.

- Avkastningen påverkas såklart av hur anläggningen dimensioneras. Antingen vill kunden maximera produktionen och då kan anläggningen täcka hela taket, men ibland kan det faktiskt ge en bättre avkastning att anpassa storleken utifrån fastighetens elförbrukning. Vad som är bäst blir något vi diskuterar tillsammans, påpekar Jonas Weissglas.

Mellan 8 och 12 procent avkastning

Ju mer du kan konsumera av energin du producerar, desto högre blir lönsamheten. Det handlar om att för varje kilowattimme som du slipper köpa in, slipper du också att betala rörlig nätavgift. Om det dessutom är en verksamhet som betalar energiskatt finns det ännu mer att vinna på egenkonsumtion. I en installation står själva solpanelerna för drygt 40-45 procent av kostnaden, övrigt material för cirka 30 procent, och bara de sista 25-30 procenten beror på platsspecifika faktorer som till exempel takets konstruktion, höjd på fastigheten eller elcentralens kapacitet. 

- Självklart är svaret från matrisen en uppskattning, men kostnadsförhållandena är ungefär desamma oavsett projekt så det ger ändå en bra känsla för vilka siffror det handlar om. Sen ska man komma ihåg att montagekostnaderna till viss del hänger ihop med att vi ska ha möjlighet att göra ett ordentligt jobb med god taksäkerhet och säkra lyft. Solcellsanläggningen ska hålla över tid och vi vill garantera säkerheten för våra medarbetare på taket, det vill man inte fuska med, säger Johan Peura, projektledare på EnergiEngagemang.

Här kan du se hur mycket avkastning du kan få 

Generellt sett i dag har en solcellsanläggning mellan 8 och 12 procent avkastning, vilket är betydligt högre än för bara fem år sedan, med då fanns det å andra sidan möjlighet att få investeringsstöd.

Som privatperson kan du fortfarande få stödet, men för företag har det numera helt tagits bort.

Johan Peura, projektledare på EnergiEngagemang
Johan Peura, projektledare på EnergiEngagemang

- I och med att panelerna har blivit så mycket effektivare och ger mer watt per krona så är det en lönsam affär även fast stödet tagits bort. Elräkningen sjunker så pass mycket att du går plus redan första året, trots ränte- och avskrivningskostnader. Och med tanke på att taken som solcellerna placeras på ändå står oanvända är det en bra ekonomisk affär rakt igenom, förklarar Johan Peura.

Läs mer om hur mycket en solcellsanläggning kostar 

 

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?