1515
Annons
Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan storskalig solkraft öka lönsamheten – och bli en ännu attraktivare investering

Johan Skördare, vd på EnergiEngagemang.
Johan Skördare, vd på EnergiEngagemang.

Elnätet måste vara i exakt balans, varje sekund på dygnet. Nu ska Svenska Kraftnät för första gången testa att låta en solcellspark vara en del i arbetet med frekvensregleringen.

– Tidigare har solkraften fått skäll för att skapa svängningar i nätet, nu ska vi visa att den kan vara en stabiliserande faktor, säger Johan Skördare, vd på EnergiEngagemang som ligger bakom parken.

Utnyttja din mark till att göra el – läs mer här. 

För att elnätet ska fungera måste det vara i balans, och för att skapa den här balansen måste produktionen och konsumtionen vara exakt lika stor i varje givet ögonblick. Blir produktionen för stor blir nätet överlastat och måste regleras tillbaka, samma sak om konsumtionen skulle bli för stor i förhållande till produktionen. 

– Det här sker i realtid, varje sekund, dygnet runt, förklarar Johan Skördare, vd på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Frekvensreglering på flera nivåer

Arbetet med att se till att det svenska elnätet ligger på exakt 50,0 hertz kallas för frekvensreglering. Det görs på flera nivåer, bland annat måste köpare och säljare på elbörsen Nord Pool varje dag lämna en prognos för hur mycket de kommer att producera och handla under kommande dygn timme för timme. Men det finns också aktörer som är kontrakterade av Svenska Kraftnät för att balansera elnätet sekund för sekund.

– Det här kan vara till exempel en stor industri som kan öka eller minska sin elanvändning, eller ett vattenkraftverk eftersom man där kan reglera produktionen i sekundläge. Däremot används inte kärnkraften i det här arbetet eftersom den inte går att reglera på det här sättet.

Däremot ska nu Svenska Kraftnät och EnergiEngagemang undersöka om det går att använda solkraft i det här arbetet.

– Solkraft har tidigare snarare fått skäll, för när man har energikällor som vind och sol blir svajningarna i produktion ganska stora, något som gör att det ställs ännu högre krav på frekvensregleringen.

För snart två år sedan invigde EnergiEngagemang tillsammans med HSB Sveriges största solcellspark utanför Strängnäs. Parken har en produktionskapacitet på cirka 13 miljoner kWh per år och är därmed så stor att den kan vara en del i arbetet med frekvensreglering.

– Vi kan tyvärr inte styra hur solen skiner så vi kan inte öka produktionen på kommando, men vi kan dimma parken och på så vis bidra till regleringen av frekvensen.

Flera positiva effekter

Hur det här fungerar i stor skala ska nu testas i en pilotstudie mellan EnergiEngagemang och Svenska Kraftnät. 

– Vi blir den första solkraftproducenten som deltar i det här arbetet, något som kan ge flera positiva effekter.

För det första kan det ge en ökad lönsamhet på mellan 10 och 20 procent för solcellsägaren att erbjuda sina tjänster inom frekvensreglering.

– För det andra kan det innebära att solkraft blir en ännu attraktivare investering, att det därmed byggs fler solcellsanläggningar och att vi därmed får till en ökad elproduktion. Det skulle i sin tur kunna innebära lägre elpriser för slutkonsumenterna.

Under pilotprojektet, som pågår under 2022, kommer EnergiEngagemang enbart att använda den stora solcellsparken i Strängnäs, eftersom det är den enda som idag har tillräcklig kapacitet för att vara intressant för Svenska Kraftnät.

– Men framöver kommer vi även att poola ihop många små anläggningar som vi sköter via våra serviceavtal. På så sätt blir det fler aktörer som kan hjälpa till att balansera elnätet, samtidigt som även små solcellsproducenter får möjlighet att ta del av den här extra intäkten.

Utnyttja din mark till att göra el – läs mer här. 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?