Annons
Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan ditt tak bli en inkomstkälla

Med solceller kan tak gå från att bara vara en kostnad till att bli en betydande intäktskälla. Det oavsett var i landet de finns, och oavsett hur mycket eller lite el ägaren gör av med.

– Solceller blir den lugna, tysta hyresgästen som förvandlar taket från något som kostar till något som genererar pengar, säger Jonas Almquist, chef för avdelningen för stora bolag på solenergiföretaget EnergiEngagemang.

Ta kontroll över din elkostnad – läs mer om solenergi 

Historiskt har tak mest varit ett nödvändigt ont, ett skalskydd som ska skydda verksamheten men som enbart innebär kostnader. Nu däremot kan tak förvandlas till en intäktskälla.

– Stora tak är både enkla och kostnadseffektiva att sätta solceller på. Självklart kan man sätta solceller på mark också, men fördelen med tak är att du inte behöver gå igenom några långa tillståndsprocesser, säger Jonas Almquist.

Ett vanligt missförstånd är att solceller på taket bara är lönsamt om ägaren till taket själv förbrukar mycket el, men det stämmer inte enligt Jonas Almquist.

– Idag finns det flera etablerade affärsmodeller som gör solceller på taket till en god affär för fastighetsägaren, oavsett vilken verksamhet som bedrivs i lokalerna.

Han tar industriföretag som exempel. 

– Vissa industriföretag som är befriade från elskatt tror att de inte tjänar på solceller på taket, men solceller är en otroligt lönsam investering för industrin, även om du inte har med elskatten i kalkylen utan bara baserat elpriset. Och din befrielse från elskatt gäller oavsett hur stor anläggning du bygger.

Flera möjligheter

Ett annat scenario är att lokalen inte används av ägaren utan av hyresgäster, något som kan få fastighetsägaren att tveka att göra investeringen. Men även här menar Jonas Almquist att solceller är en ekonomiskt god idé. 

– Att sälja el till sina hyresgäster är ekonomiskt förmånligt för båda parter, eftersom solelen generellt är billigare än elen från elleverantören, plus att det går att göra besparingar när det gäller nätavgifter, elskatt och så vidare.

Sitter taket istället ovanpå till exempel en lagerlokal där det inte går åt särskilt mycket el går det att tjäna pengar i många år på att sälja elen vidare ut på nätet.

– Antingen kan man välja att sälja sin solel timme för timme till det marknadspris som gäller just då, eller kan vi hjälpa till att hitta en köpare av elen som tecknar ett långsiktigt avtal med dig. Då vet du att du har en fast intäkt i tio till femton år framöver, utan att du har några egentliga rörliga kostnader.

Jonas Almquist är chef för avdelningen för stora bolag på solenergiföretaget EnergiEngagemang.
Jonas Almquist är chef för avdelningen för stora bolag på solenergiföretaget EnergiEngagemang.

Det finns med andra ord flera möjligheter att förvandla taken från outnyttjad yta till en plats med enorm intäktspotential. Och det gäller även om fastighetsägaren inte har möjlighet att själv ta på sig en investering i solceller.

– Vi kan erbjuda två olika alternativ i sådana fall. Antingen finansierar vi anläggningen och så köper fastighetsägaren elen av oss till en låg och förutsägbar kostnad under ett visst antal år. Eller så arrenderar vi taket av fastighetsägaren och säljer elen vidare ut på nätet. I praktiken innebär det att fastigheten får en hyresgäst till, som är mycket lugn och skötsam, på en yta du tidigare aldrig har fått något betalt för.

Vilka tak är då lämpliga för solceller? Enligt Jonas Almquist beror det på vem som ska använda elen som produceras.

– Ska du använda elen till dig själv eller till dina hyresgäster, då är i princip alla tak ett bra tak. Vill du istället att vi ska finansiera anläggningen bör taket vara minst mellan 5 000 och 10 000 kvadratmeter. Men det spelar ingen roll var i landet du finns, utan det är en god affär i alla elprisområden. 

Därför är solenergi en bra investering – läs mer här. 

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera