Hoppa till innehållet

Annons
Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så förvandlades industritaket till en pengamaskin

En resurs som inte användes förvandlades till en pengamaskin när byggmaterialföretaget 100% Proffs i Bandhagen i södra Stockholm satte solceller på taket. 

– Det skapar både intäkter och höjer fastighetsvärdet, så för oss var det en ”no-brainer”, säger vd Fredrik Sölve.

Direkt avkastning – därför får fler företag upp ögonen för solceller.  

100% Proffs är ett byggmaterialföretag som hjälper små och medelstora byggföretag till bättre lönsamhet, och precis som många andra företag i Sverige har 100% Proffs ett stort platt tak på sin fastighet. Eftersom den ytan inte användes till något särskilt nappade man därför direkt när solcellsföretaget EnergiEngagemang hörde av sig 2018 och frågade om de var intresserade av att installera solceller på taket.

– Vi försöker ligga i framkant och hålla en hög miljöprofil, och eftersom solceller dessutom har en kort återbetalningstid tyckte vi att det lät intressant. Man får vara lite rädd om resurserna, säger Fredrik Sölve.

Fredrik Sölve, vd på 100% Proffs.
Fredrik Sölve, vd på 100% Proffs.

Någon yta på markplan fanns inte tillgänglig, där används allt till verksamheten. Men på taket, som dessutom sluttar lätt i sydlig riktning, bestämde man sig för att installera nästan 700 kvadratmeter solceller.

– Dessutom valde vi att sätta solceller på ett sluttande tak som går längs med innergården och är lite mer synligt från marken. Dels för att vi då fångar solen i lite andra riktningar, dels för att kunna visa kunderna att vi satsat på det här. 

”Höjer fastighetsvärdet”

Beslutet fattades 2018 och i september 2019 togs anläggningen i drift. I dag ger den närmare hälften av företagets totala elkonsumtion, och enligt beräkningarna kommer investeringen att vara återbetald inom 7 – 8 år.

– Men vi hade eget kapital och behövde inte låna till installationen, och eftersom du får inbetalningar från dag ett när du har solceller blev det som att vi på en gång fick ränta på det investerade kapitalet.

Dessutom påpekar Fredrik Sölve att installationen höjer fastighetsvärdet eftersom den direkt bidrar till lägre driftkostnader.

– När vi räknade på det insåg vi att det var helt självklart att genomföra installationen, särskilt som den kommer att sitta där och bidra till lägre energikostnader i säkert 25 till 30 år. Vi kanske får byta en komponent här eller där under tiden, men med tanke på hur mycket de ger är det ganska små underhållskostnader.

Någon större arbetsinsats behövs inte heller.

– Jag får fylla i en energideklaration då och då, men det tar inte särskilt mycket tid. Har man ett industritak kan man producera väldigt mycket el, så har man den möjligheten tycker jag att man ska ta den.

Direkt avkastning – därför får fler företag upp ögonen för solceller.  

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera