1515
Annons
Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Bryggeriet som producerar både öl och el

Öl är gott, men det går åt mycket energi för att både brygga och tappa det på burk. För Nya Carnegiebryggeriet var det därför självklart att sätta solceller på taket när de invigde sin nya tappanläggning.

– Det känns jättebra att veta att vi är med och bidrar till en bättre miljö, säger Jonas Bjarre, Process and Packaging Manager på Nya Carnegiebryggeriet.

Intresserad av att veta mer om solceller? Läs mer hos EnergiEngagemang.

Det hela började egentligen redan 2012. Då startade det lilla hantverksbryggeriet sin produktion i en gammal lampfabrik i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Och kunderna gillade vad de drack, så allteftersom har produktionen ökat - och ökat - och ökat. Ända tills den gamla fabriken var full till bristningsgränsen med produktionsutrustning.

– Det är en väldigt fin lokal men den är K-märkt och ligger dessutom precis vid vattnet, så det var inte möjligt för oss att bygga ut produktionen på plats säger Jonas Bjarre.

Återanvänder all värme

Lösningen blev i stället att dela upp verksamheten. Själva bryggeridelen stannade kvar i den gamla fabriken, medan tappanläggningen flyttades ut till en nybyggd anläggning i Jordbro, strax söder om Stockholm i oktober 2020. På så sätt frigjordes plats i Sjöstaden och produktionen kunde utökas lite till. Men att brygga öl är, liksom all annan industriproduktion, energikrävande och när Nya Carnegiebryggeriet ändå byggde nytt, passade man på att installera solceller över hela taket på den nya tappanläggningen.

– Som det ser ut med den globala uppvärmningen måste alla företag göra vad de kan. Och det vill vi verkligen göra. Till exempel återanvänder vi all värme som vi producerar i vårt bryggeri och vi tror jättemycket på att tappa öl på burk istället för glasflaska. Burkar har hög återvinningsgrad i Sverige, dessutom minskar det vikten samtidigt som det dubblar volymen du kan packa på en pall. Eftersom vi har allt det här miljötänket var det självklart för oss att även utnyttja solenergin nu när vi ändå hade all den här ytan på taket.

Beställt hela tjänsten

Men Nya Carnegiebryggeriet är proffs på att brygga öl, inte på att producera energi. Det är fastighetsägaren Albybergsfastigheter som äger själva solcellsanläggningen. De tog i sin tur kontakt med solcellsföretaget EnergiEngagemang som planerade och byggde hela anläggningen åt dem. 

– Det har fungerat jättebra. Vi har beställt hela tjänsten, och det har bara rullat på i bakgrunden utan att vi har behövt göra särskilt mycket. Det har liksom skött sig självt.

Solcellsanläggningen togs i drift sommaren 2021 och därför är det än så länge för tidigt att se hur stor produktionen har blivit. Trots det har det redan fått effekt på företaget.

– Det här innebär att vi vet att vi får mer grön energi och det känns verkligen jättebra att vi kan vara med och delproducera en del av det vi använder. Klimathotet är en brinnande fråga som det är otroligt viktigt att satsa på.

Intresserad av att veta mer om solceller? Läs mer hos EnergiEngagemang.

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?