1515
Annons
Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Bostadssrättsföreningen: Blev självförsörjande på el och minskade sitt klimatavtryck

Trots att bostadsrättsföreningen bara var två år gammal bestämde man sig för att starta ett nytt, stort projekt och installera solceller på taket.

– Vi såg att det skulle vara bra både miljömässigt och marknadsmässigt, säger Stefan Zetterberg, styrelseledamot i brf Ängspiren i Tyresö.

Läs mer om solceller till bostadsrättsföreningen 

På en strandäng vid Erstaviken strax söder om Stockholm ligger brf Ängspiren. Och trots att föreningen är så ny att de första medlemmarna flyttade in först 2017 valde man hösten 2019 att påbörja ett nytt, stort projekt i föreningen: solceller på taket.

– Vi var flera personer i styrelsen som tog initiativ i den här frågan nästan samtidigt, förklarar Stefan Zetterberg, styrelseledamot och den som blev projektledare för solcellsprojektet.

– Det starkaste skälet var att vi alla insåg fördelarna rent miljömässigt, men vi ville också minska beroendet av el från andra källor eftersom det redan då var mycket skriverier om elpriser och nätkapacitet. Dessutom skulle solceller öka värdet på våra hus, så det skulle vara marknadsmässigt bra för föreningen.

Sagt och gjort, föreningen tog kontakt med olika leverantörer och undersökte även möjligheten att få bidrag till installationen. 

– Sedan kom pandemin i vägen och gjorde att vi fick skjuta på både stämman och beslutet. Men det gjorde inte så mycket för under den tiden sjönk priserna så då blev kalkylen ännu bättre.

Daniel Clavering är projektutvecklingschef på EnergiEngagemang, och kontaktperson för brf Ängspiren.
Daniel Clavering är projektutvecklingschef på EnergiEngagemang, och kontaktperson för brf Ängspiren.

Till slut, i början av mars 2021, kunde stämman bifalla beslutet. Valet föll på solceller från företaget EnergiEngagemang, delvis på grund av att de erbjöd den bästa offerten, men också för att deras säljare fanns på plats lokalt och kunde ha tät kontakt med föreningen.

– Det är ju ett stort beslut för en liten förening som vår, men EnergiEngagemang visade just engagemang. De var hela tiden närvarande och visade att de tog oss på allvar. Vi som kunder kände att här är det någon som verkligen lägger manken till, vilket är oerhört värdefullt.

Garanterat slutdatum

EnergiEngagemang kunde även tänka sig att skriva in ett garanterat slutdatum för projektet i kontraktet.

– Vi hade fått solcellsbidrag beviljat i december 2020, med villkor att allt skulle vara installerat och klart den 30 juni 2021. Så för oss var det viktigt att kunna känna oss trygga med att det inte skulle bli någon fördröjning.

Brf Ängspiren består av två radhuslängor med tio lägenheter i varje, och ligger i nord-sydlig riktning. Det innebär att de 20 solpanelerna som sitter på varje fastighet är vända mot både öster och väster, vilket passar utmärkt på bostadshus där förbrukningen oftast är som störst morgon och kväll.

– Flera av oss har också valt elhandelsavtal med leverantörer som tillåter oss att ”spara” solel från sommaren och använda den på vintern, eftersom de då kan spara vattenkraft på sommaren och använda den på vintern istället.

Överhuvud taget är både Stefan Zetterberg som projektledare och medlemmarna mycket nöjda.

– Det fanns några som var lite tveksamma i början, men även de har i efterhand sagt att det här är det bästa vi har gjort. Vi värnar om miljön, vi producerar vår egen el, och sen att elkostnaderna minskar gör det hela ännu mer värdefullt. 

Föreningens ordförande Matthias Dierauer håller med.

– Brf Ängspiren ligger naturskönt vid vattnet och för alla medlemmar står miljö högt på agendan. När vi i styrelsen insett att föreningen kunde bli självförsörjande på el och minska vårt klimatavtryck var det ett självklart val. 

Läs mer om solceller till bostadsrättsföreningen 

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?