Annons
Innehåll från EmcompAnnons

Säker batteridrift är en viktig nyckel för 5G

Christian Goding, VD för Celltech och Andreas Anselmius, VD för Emcomp.
Christian Goding, VD för Celltech och Andreas Anselmius, VD för Emcomp.

Post och Telestyrelsen(1) ställer vissa krav på att allmänna kommunikationsnät och -tjänster ska hålla viss driftsäkerhet. Det innebär bland annat att telekomoperatörer behöver ha beredskap med stand by-tid för datatrafik från blåljusfrekvenser vid strömförlust. För att klara det måste man ha bra batterikapacitet och effektiv avsäkring, vilket gör säker batteridrift till en viktig nyckel för 5G. 

– För att klara av att leva upp till dessa krav behöver man kunna stänga av vissa frekvenser tillfälligt vid strömavbrott. Detta behov löser vi för våra kunder med våra tillförlitliga och högkvalitativa batterisystem, säger Christian Goding, VD för Celltech, en del av Addtech. 

Andreas Anselmius, VD för Emcomp som också är en del av Addtech, instämmer och förklarar att när strömmen sedan kommer tillbaka och man måste kunna koppla på allt igen krävs det att man har olika kontaktorfunktioner. 

– Dessa tar plats, kostar pengar och skapar värme när man bygger ett system. Den typen av produkter som vi jobbar med löser utmaningar som bland annat, värmeproblematik och behovet av fjärrstyrning, fortsätter Andreas.

Hydraulmagnetiska automatsäkringar 

Emcomp jobbar som återförsäljare av hydraulmagnetiska automatsäkringar till europeiska företag som bygger kraftsystem för telekom, men även mot vissa nyckelkunder inom telekom globalt. Emcomps automatsäkringar är särskilt lämpade för likström (DC), har maximal driftsäkerhet och kräver inget underhåll, de ger dessutom en mer exakt brytning och ett bättre skydd. Automatsäkringen ökar livslängden på kraftapplikationerna, sänker energiåtgången och klarar större påfrestning än traditionella termiska säkringar. Emcomps automatsäkring tillför säkerhet i systemet och kan hantera allt från låga strömmar upp till 1500 ampere i DC.

– Det som är intressant med en hydraulmagnetisk automatsäkring är den inte reagerar på värme, till skillnad från en vanlig termisk automatsäkring. Det gör att man kan vara säker på att säkringen alltid håller märkström utan att lösa ut även om det blir varmt i applikationen. Automatsäkringarna kan göras smalare och är lämpliga att till exempel bygga in där det är trångt och där man behöver tillförlitlig kraftförsörjning. För att på ett enkelt sätt kunna kontrollera laster finns nu en helt nyutvecklad fjärrstyrd automatsäkring för upp till 400A. Remote Actuation Unit, - RAU, säger Andreas.

Batterilösningar för industrins behov

Celltech är det ledande batteriföretaget i Norden och har över 35 års erfarenhet av batterier samt utveckling och tillverkning av batterisystem. Kombinationen av svensk närvaro och egna globala produktionssiter, samt i samarbete med världsledande leverantörer, möjliggör att Celltech kan erbjuda de mest optimala lösningarna för våra kunders behov.

– Fokus på elektrifiering och hållbarhet i världen har verkligen drivit marknaden mot lösningar med batterier, vilket ger oss möjligheten att erbjuda marknaden miljömässigt bra lösningar. Med vår kompetens och kunskap är vi med och driver utvecklingen av hållbara lösningar inom exempelvis medicinteknik, maritime och specialfordon, vilka kräver applikationsspecifika lösningar, säger Christian.

Synergier som skapar mervärde

Addtech är en teknikhandelskoncern bestående av över hundra självständiga bolag som säljer högteknologiska produkter och lösningar. Styrkan i koncernen finns i visionen om att växa genom att köpa upp lönsamma företag som man långsiktigt driver framåt som enskilda bolag i koncernen. Fördelarna i att driva verksamheten på det sättet är att man hittar olika typer av samarbetsformer och synergier mellan företagen. Detta ser man nu i samarbete mellan systerbolagen Emcomp och Celltech, där Celltech levererar batterilösningar och Emcomp levererar batterisäkringar som är särskilt anpassade för att avsäkra batterier för att skydda mot kortslutning och överlaster.

– Det finns ett långsiktigt tänk inom koncernen och genom projekt och nätverk kan vi hitta värdefulla synergier som skapar mervärden för kunderna. Hos oss finns verkligen fördelarna med småskalighet samtidigt som vi har kapacitet för stor skala, säger Andreas Anselmius.

Om oss

Celltech och Emcomp ingår i den börsnoterade Addtechkoncernen som är en teknikhandelskoncern bestående av ca 130 bolag. Celltechs breda sortiment av batterier och Emcomps nischade avsäkringsprodukter kompletterar varandra på ett utmärkt sätt och kan därigenom erbjuda kunderna helhetslösningar och delsystem.

https://bit.ly/37cXuAz 

https://celltech.se 

(1) Källa: Post- och telestyrelsen Remissvar avseende betänkandet Frekvenser i samhällets tjänst (SOU 2018:92) pdf 2019-06-05

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Emcomp och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera