1515
Innehåll från Elon BusinessAnnons

Rätt vitvaror i rätt tid: Centralt avtal säkrar byggföretagets lokala leveranser

God leveranssäkerhet i kombination med snabb lokal service var avgörande när byggföretaget JSB tecknade ett landsomfattande avtal med vitvaruspecialisten Elon.

– Vi behöver en organisation som kan hantera stora volymer centralt, men samtidigt agera lokalt i leverans och service, säger produktionsledare Anders Andersson.

Läs mer om Elon Business 

Med huvudkontor i Karlshamn driver JSB Construction byggprojekt i större delen av landet. På kundlistan står allmännyttiga bostadsbolag i ett 80-tal kommuner, som beställer nyproduktion av hyreslägenheter genom avrop från ett centralt ramavtal.

– Vi söker långsiktiga samarbeten och vill jobba på liknande sätt med våra underentreprenörer och leverantörer. Så långt det är möjligt skriver vi därför ramavtal med olika rikstäckande företag, och fastnade bland annat för Elons helhetslösningar av produkter och tjänster, säger Anders Andersson vid JSB Construction.

På byggföretagets kravlista när det gäller vitvaror stod framför allt lokal förankring, god leveranssäkerhet och snabb service.

– Elon har ett bra upplägg med sitt stora centrallager i Örebro. Samtidigt finns lokala butiker runt om i landet med egna installatörer och servicetekniker, vilket är viktigt både under byggproduktion och efter inflyttning. Eventuella felanmälningar från hyresgäster slussar vår eftermarknadsavdelning direkt vidare till Elon, som tar hand om hela hanteringen med service eller byte av maskiner, säger Anders Andersson.

Medverkar i hela processen

Som produktionsledare uppskattar han Elons kombination av stark central organisation i samverkan med lokala entreprenörer. Inför varje produktionsstart får JSB:s lokala platschef en kontaktperson hos Elon att samordna leverans och montage med.

– Redan innan spaden har satts i marken skickas en beställning till Elon, trots att vitvarorna är bland det sista som ska in i de färdigbyggda husen bara någon vecka före slutbesiktning. Den goda framförhållningen är nödvändig för att logistiken ska fungera, särskilt i slutet av projekten när all finjustering inför inflyttning pågår. Kylskåp, tvättmaskiner, diskmaskiner och andra vitvaror är både skrymmande och stöldbegärliga, så de får inte bli stående, utan måste direkt efter leverans installeras i lägenheterna, säger Anders Andersson och poängterar att det gäller att varje leverantör håller sina tider för att inte orsaka störningar för övriga hantverkare på byggarbetsplatsen. 

Elon har mångårig erfarenhet av att medverka i hela processen – från projektering till uppföljning och underhåll – och söker precis som JSB Construction långsiktiga samarbeten över hela landet.

– Det är lika intressant för Elon som för oss att samverka i flera projekt över tid. Vi drar åt samma håll och sparar tid genom väl intrimmade rutiner på central nivå. Sedan görs finplaneringen i varje enskilt projekt av vår byggplatsledning tillsammans med en lokal Elon-entreprenör, förklarar Anders Andersson.

 

Mer från Elon Business

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Elon Business och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?